Rendszerváltás az orvosi képalkotásban – 30 éves a Pécsi Diagnosztikai Központ

0

Többek között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetői ünnepelték közösen a Pécsi Diagnosztikai Központ (PDK) 30. születésnapját január 19-én a PTE Általános Orvostudományi Karán. Az elmúlt 30 évben a PDK úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében a dél-dunántúli régióban, és az itteni kutatások olyan súlyos neurológiai betegségek kezelése terén tették országos, illetve esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátóhellyé Pécset, mint az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke.

A modern képalkotó vizsgálatok, a CT és az MR iránti jogos társadalmi igény és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány kettős kényszere hozta életre az 1990-es évek elején a Pécsi Diagnosztikai Központot, amely immár harminc éve nyújt magas szintű diagnosztikai ellátást a Dél-Dunántúl betegei számára.

Szemben az országos gyakorlattal, ahol külföldi cégek finanszírozták a modern képalkotó berendezések beszerzését, és ezért cserébe a szakmai irányítást is ők gyakorolták, a „pécsi modell” keretében a magánszemélyek és egy egyetemi alapítvány által létrehozott PDK önerőből szerezte be az eszközparkot, és működése során végig a kutatás, oktatás, betegellátás egymást erősítő hármasát tartotta szem előtt.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Ennek köszönhetően a diagnosztikai munka mellett a központban magas szintű klinikai kutatások zajlottak és zajlanak, amelyek ráadásul közvetlenül hasznosulnak a betegellátásban.

Így értek el a pécsi klinikusok nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket például az epilepszia és a Parkinson-kór kezelése és diagnosztizálása terén; paradigmaváltó kutatást végeztek a koponyasérülések osztályozásában; és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája, amely óriási mértékben javította a dél-dunántúli régióban az agyi érkatasztrófán átesettek túlélési és felépülési esélyeit.

2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatják vissza.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

A PTE Általános Orvostudományi Karon rendezett ünnepi konferencián először dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte videóüzenetben a résztvevőket, majd a PTE vezetősége, dr. Bódis József kuratóriumi elnök, dr. Miseta Attila rektor, dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke és dr. Nyitrai Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja gratulált az elért eredményekhez.

A PDK történetét dr. Dóczi Tamás ügyvezető mutatta be, majd a központtal együttműködő orvosok, kutatók tartottak előadásokat többek között a Parkinson-kór diagnosztikai lehetőségeiről, a modern képalkotás jelentőségéről a pszichiátriai betegellátásban és az idegsebészetben, illetve az olyan új izgalmas kutatásokról, mint a mentális fáradtság és a Covid-19 nyomán visszamaradó neurológiai elváltozások vizsgálata.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Dr. Dóczi Tamás akadémikus, a PDK ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló pécsi működési mód, amely betegek százezreinek biztosította magas színvonalú ellátását az elmúlt évtizedek során, az egészségügyi rendszer átalakítása után is fennmaradhat, sőt, akár más intézmények számára is mintaként szolgálhat.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com