Miként befolyásolja az időjárás a vérnyomást?

0

A hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény a front, melyet a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom és a szélerősség egyidejű, hirtelen változása jellemez. Az időjárás változását sokan megérzik, ekkor az általános gyengeségérzés, szédülés, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, nyugtalanság mellett a vérnyomás változása is kialakulhat. 

Melegfront érkezésekor a kitágult erek hatására a vérnyomás csökkenése észlelhető, mely csak úgy, mint az egyéb tünetek általában már frontátvonulás előtt jelentkezik.

Hidegfront esetén az erek összehúzódnak, ami a szív megnövekedett terhelésével együtt a vérnyomás emelkedésével járhat. A tünetek inkább a hidegfront távozása után jelentkeznek.

A hideg- és melegfront egyidejű jelenléte, azaz a kettős fronthatás igen változatos tünetek, vagy tünetcsoportok megjelenését is előidézheti.

Mikor forduljak magas vérnyomással orvoshoz?

Hirtelen kialakult tünetek (pl.: tarkótáji fejfájás, szédülés, fülzúgás, légszomj, mellkasi fájdalom, orrvérzés stb.) mellett emelkedett vérnyomás (pl. nagyobb, mint 160/100 Hgmm) esetén, sürgős orvosi konzultáció, orvosi ellátás szükséges (háziorvos, ügyelet, mentő)!

Amennyiben panaszmentesen észlel otthonában, nyugalomban, különböző napokon 135/85 Hgmm feletti vérnyomást, további kivizsgálás szükséges háziorvosa, kezelőorvosa által.

Az időszakos vérnyomásellenőrzés nem csak hipertóniásoknak, hanem mindenkinek ajánlott, különösen azoknak, akik családjában magasvérnyomás-betegség előfordul. Optimális, normális és emelkedett normális vérnyomású embereknél is javasolt a vérnyomást ellenőrizni, alapbetegségtől és társuló rizikófaktoroktól függően fél/egy / kétévente, melyről kezelőorvosa dönt.

Ismert és gondozott magasvérnyomás-betegség esetén is előfordul, hogy a korábbi célértékek helyett magasabb vérnyomásértékeket észlel, melynek további kivizsgálása szükséges, hátterében számos kórok, betegség, célszervkárosodás állhat, gyógyszermódosítás válhat szükségessé.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com