Megszüntetné a homeopátiás szerek támogatását a német egészségügyi miniszter

0

Karl Lauterbach szerint a homeopátiának a tudományos ismeretek alapján nincs orvosilag bizonyított haszna. Az egészségügyi miniszter ezért meg akarja szüntetni a homeopátiás szerek egészségbiztosítási támogatását. A miniszter szerint a tudományos ismeretek a homeopátia terén sem hagyhatók figyelmen kívül – írja az Infostart. 

Az egészségbiztosítási pénztárak nem fizethetnek olyan szolgáltatásokért, amelyeknek semmi hasznuk nincs. Ezt nem engedhetjük meg magunknak – jelentette ki Karl Lauterbach.

Nem létezhet olyan észszerű politika, amely figyelmen kívül hagyja a tudományt – hangsúlyozta a ZDF által ismertetett nyilatkozatában a német egészségügyi miniszter. Eddig ezt tettük a homeopátia terén – tette hozzá.

Lauterbach szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a homeopátiás ellátás biztosítási támogatásának eltörlése mikor, illetve milyen törvényi szabályozás alapján történik majd, az azonban szerinte bizonyos, hogy „rövid időn belül”.

A ZDF a miniszter nyilatkozata kapcsán utalt arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek növényi, ásványi és állati anyagokon alapulhatnak, tudományos konszenzus van ugyanakkor abban a tekintetben, hogy a homeopátiás kezelésnek nincs olyan bizonyított hatása, amely túllép a placebohatáson.

Az egészségügyi minisztérium erre vonatkozóan már elküldte az úgynevezett ajánlási levelét a többi minisztériumnak. A Der Spiegel szerint a levél tartalmazza azt a listát, amelyen az egészségbiztosítási pénztárak tevékenységével kapcsolatos megtakarítási tervek szerepelnek. A levél az előirányzatok között utal a homeopátiás és antropozófus szerek törlésének lehetőségére is annak érdekében, hogy ezzel elkerüljék az egészségbiztosítók szükségtelen kiadásait.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a biztosítók számára lehetővé kell tenni, hogy a szóban forgó szolgáltatásokra vonatkozóan kiegészítő biztosításokat köthessenek –írja az Infostart.

Forrás: Infostart  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com