Még mindig sokan vannak, akik elmulasztják a szűréseket

0

Napjainkban egyre inkább jellemző az egészségtudatosság, melynek eredményeként egyre többen tünetmentesen, megnyugvást keresve kérjük háziorvosunkat a különböző szűrővizsgálatok elrendelésére. Azonban még mindig sokan vannak, akik meghívóval vagy behívóval is hatalmas stresszként élik meg az egyes alkalmakat és emiatt elmulasztják a részvételt. 

A vizsgálat elmulasztása mögött nagy valószínűséggel a következő tényezők állhatnak:

1. Bizonytalanság, információhiány

Nem vagyunk meggyőződve a szűrés tényleges hasznáról. Úgy gondolják, ha egyszer már rákról van szó, akkor az ember sorsán a baj korai felfedezése lényegében nem változtat. Ha ebbe jobban belegondolunk ez egy felelősség elhárító hozzáállás és meglehetősen mellőzi a tudatosság szempontját.

2. Szégyenérzet

Magától értődően a nőgyógyászati kenetvétel és a mammográfiás vizsgálat az, amely súlyosan sérti a nő intim szféráját. Sokan érzik a vizsgálatot szégyenletesnek és méltóságrombolónak. Ez sajnos minden nőgyógyászati vizsgálatok velejárója, azonban megfelelő orvos – beteg kommunikációval, a szakember megfelelő metakommunikációjával sokat lehet javítani azon, hogyan élheti meg a páciens a vizsgálatot.

3. Félelem

„Csak keresem magamnak az aggodalmat és a bajt!”, „Jobb, ha nem tudom, hogy beteg vagyok!” – mondatokkal nyugtatjuk magunkat, pedig a rák diagnózisa korántsem jelenti azt, hogy nincs esélyünk a túlélésre. Annál is inkább, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy annál nagyobb az esély, minél előbb felfedeznek egy lehetséges elváltozást. Törekedjünk tudatosságra!

A tünetmentesség nem lehet indok a szűrővizsgálat elmulasztásának. Szűrővizsgálattal a cél a korai felismerés, hiszen ez az egyik kulcsa a gyógyulásnak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com