Gyógyszerészeket gyanúsítanak Németországban Covid-gyógyszerek illegális értékesítése miatt

0

Gyógyszerészeket gyanúsít a berlini egészségügyi minisztérium azzal, hogy illegálisan értékesítettek az államtól minden térítés nélkül kapott, a Pfizer cég által előállított koronavírus elleni gyógyszereket – írja az Infostart. 

Nem is kis mennyiségű gyógyszerről van szó, 2022 februárjában ugyanis a német egészségügyi minisztérium egymillió doboz Paxlovid koronavírus elleni gyógyszert vásárolt a Pfizer gyógyszeripari óriáscégtől, és ingyenesen hozzáférhetővé tette a gyógyszertárakban. Egy évvel később, 2023 elején azonban a szövetségi tárcának feltűnt, hogy egyes németországi gyógyszertárak újból nagy mennyiségű Paxlovidot rendeltek, egyes esetekben ez meghaladta az ezer dobozt.

A Karl Lauterbach által vezetett minisztérium illetékesei viszont úgy vélekedtek: nem lehetett annyi beteg, hogy egyetlen gyógyszertárban ilyen mennyiségű Paxlovid gyógyszer fogyjon. Hasonló véleményen voltak az ARD által idézett gyógyszerészeti szakértők is, akik szerint „elképzelhetetlen”, hogy egyetlen gyógyszertárnak ennyi Paxlovidra lett volna szüksége. Ennek nyomán a minisztérium feljelentést tett több olyan gyógyszertár ellen, amely különösen nagy mennyiségű Paxlovidot rendelt.

Lapértesülések szerint a minisztérium több tartományban több mint huszonöt ügyészséghez továbbított feljelentést, sőt felmerült a külföldi értékesítés gyanúja is. A legtöbb esetben a nyomozás egyelőre még folyamatban van. Bajorországban az egészségügy területén a korrupciós esetekre szakosodott ügyészség több mint hatvan rendőr közreműködésével tartott „házkutatást” tartományi gyógyszertárakban. A helyi ügyészség vezetője szerint az érintett gyógyszertárak illegálisan értékesítették a szóban forgó gyógyszert – írja az Infostart.

Forrás: Infostart 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com