EU-s megállapodás a gyógyszerhiány elkerülése érdekében

0

Az iparral kötött szövetséggel igyekszik fellépni a kritikus fontosságú gyógyszerek elérhetősége érdekében az Európai Unió, az együttműködés célja az, hogy elkerülhető legyen bármilyen hiány. Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa és Frank Vandenbroucke, belga miniszterelnök-helyettes, szociális és közegészségügyi miniszter cikkét a HVG közli.

A gyógyszerhiány egyre nagyobb problémát jelent a betegek számára az EU-ban. Tavaly télen tapasztaltunk olyat, hogy kétségbeesett szülőknek esetenként több száz kilométert kellett utazniuk, hogy beszerezzék a gyermekeik kezeléséhez szükséges gyógyszereket. Idén, mivel a fertőzések száma unió-szerte növekszik, az emberek antibiotikumokat kérnek a gyógyszertárban, de azok nem mindig állnak rendelkezésre. Ezek strukturális problémák, amelyek mögött az áll, hogy az elmúlt években egyre gyakoribbá vált a gyógyszerhiány. Ez a helyzet elfogadhatatlan.

A kritikus fontosságú gyógyszerek hiánya kapcsán nemcsak a betegeket érintő súlyos következményekre kell gondolnunk, hanem a felmerülő geopolitikai aggályokkal is foglalkoznunk kell. A világjárvány, valamint az Európában és a Közel-Keleten dúló háborúk kapcsán világossá vált, hogy kiemelt politikai prioritást kell, hogy jelentsen a gyógyszerellátási láncaink strukturális gyenge pontjainak kezelése. Polgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében autonómabbá kell tennünk Európát a kritikus fontosságú gyógyszerek gyártása és utánpótlása terén.

A kritikus fontosságú gyógyszerekkel foglalkozó szövetség (Critical Medicines Alliance) – jelentős változás a gyógyszergyártás és a gyógyszerellátási láncok területén.

A kritikus fontosságú gyógyszerekkel foglalkozó szövetség segíteni fog a céljaink meghatározásában, valamint abban, hogy változásokat hajtsunk végre a gyógyszerek gyártása és beszerzése terén, és ezáltal hatékonyabb védelmet biztosítsunk a betegeknek. A kormányok, az ipari szereplők, az egészségügyi szakemberek és a civil társadalom együtt fognak működni annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a kihívás kezelésére. Ez jelentheti például azt, hogy a kritikus fontosságú gyógyszerek és összetevők európai gyártási kapacitásának növelése érdekében új gyártósorok kezdenek működni vagy új gyárak épülnek. Az is egy lehetséges eredmény, hogy új külföldi partnerek bevonásával diverzifikáljuk az alapvető összetevők beszerzési forrásait. Európa zöld és digitális átállása keretében célunk az is, hogy a szövetség mozdítsa elő az innovációt és támogassa az uniós gyártási kapacitás korszerűsítését.

Teljes tartalom

Forrás: HVG 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com