A méhnyakrák megelőzésének legjobb módszere a mindkét nembeli gyerekek HPV oltása

0

A Cell Host & Microbe folyóiratban jelent meg a svéd Karolinska Institutet kutatóinak tanulmánya, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy a méhnyakrák visszaszorítása érdekében mindkét nembeli gyerekek HPV-vakcinázása biztosíthatja a nyájimmunitás kialakulását a méhnyakrákot okozó vírussal szemben – írja a PharmaOnline. 

A kutatók szerint a jelenleg már kilenc HPV-törzs ellen védelmet nyújtó oltások különösen az erősen onkogén 16-os és 18-as törzsek ellen védenek (ezek okozzák a méhnyakrákos esetek 70%-át), de keresztimmunitást nyújtanak a 31-es és 45-ös törzsek ellen is.

Bár a humán papillómavírusnak több, mint 200 törzse van, ezek közül csak néhány tekinthető erősen onkogénnek. A kutatók a tanulmány során 33 finn települést vizsgáltak, amelyek különböző stratégiákat alkalmaztak a HPV-vakcinázás során: 11-ben csak lányokat, 11-ben lányokat és fiúkat is, 11-ben pedig senkit sem oltottak.

A kutatók szerint a fiúk és lányok 8 éves vakcinázási programjával elérhető a méhnyakrákos esetek ugyanolyan szintű csökkenése, mintha csak lányokat 20 éven keresztül oltottak volna – írja a lap.

Forrás: PharmaOnline

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com