Új fertőtlenítőszerek szükségesek a kórházi fertőzések ellen

0

Új fertőtlenítőszerek és új antibiotikum-stratégia kell a kórházi fertőzések hatékony megakadályozásához – ezt az egészségügyi államtitkár mondta az RTL Híradónak. Szakértők szerint az új tisztítószereken kívül jóval több takarítóra és nővérre is szükség lenne. A Független Egészségügyi Szakszervezet közben arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nincs hivatalos adat a munkavédelmi statisztikában a kórházi fertőzéseket elkapó egészségügyi dolgozók számáról.

A kórházakban általában naponta kétszer takarítanak. Felület- és padló mosás van délelőtt, majd még egy felmosás délután. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nemrég ismerte el az RTL Híradó kérdésére, hogy változtatni fognak a fertőtlenítés jelenlegi gyakorlatán. Az egészségügyi államtitkár szerint ez nem azt jelenti, hogy eddig rosszul csinálták volna.

„Nem, de a tudomány mindig fejlődik, ami 10 éve igaz volt, az most nem feltétlenül van így, a kórokozóknak is változott az ellenállóképessége. Új ellenállóképességek, új fertőtlenítőszerek vagy új antibiotikum-stratégia kell” – Takács Péter

Az új fertőtlenítőszereken kívül több takarítóra és nővérre is szükség lenne a Híradónak nyilatkozó infektológus szerint.

Ha egy nővérnek nem 20 beteget kell ellátni, hanem 10-et, akkor nyilván sokkal jobb a fertőzések terjedésének megakadályozása, tehát a humánerőforrás fejlesztése az a legfontosabb. Ezt mind a takarító oldalról, mind az asszisztensi, orvosi oldalról, nővér oldalról szükséges megtenni – szögezte le a Híradónak nyilatkozva Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplém megyei elnöke.

A legnagyobb problémát jelenleg a munkaerőhiány jelenti a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség szerint is. „Az a probléma, hogy az előírt feladatok elvégzése nem mindene setben történik meg maradéktalanul, mert nincs meg az a munkaerő, ami szükséges lenne ahhoz, hogy szükséges takarítási feladatokat ellássa” – mondta Pintér Zoltán, a szövetség szakértője.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az is fontos lenne, hogy kiderüljön, mennyi egészségügyi dolgozó kapja el a kórházi fertőzéseket. Erről ugyanis most nincs adat a hivatalos munkavédelmi statisztikában – írja az RTL Híradó.

Forrás: rtl.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com