Jelentős légúti járvány van Magyarországon, hetente több százezer megbetegedéssel számolnak

0

Jelentős légúti járvány van Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll – számolt be az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos elmondta azt is, hogy országosan hetente több százezer megbetegedéssel számolnak.

Egy jelentős légúti járvány zajlik most Magyarországon – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos. Hozzátette: érdemes megemlíteni, hogy működik a légúti figyelőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül, ide érkeznek minták a háziorvosi praxisokból, amelyek megerősítik, hogy a jelenlegi légúti megbetegedések a döntő többségének a hátterében a koronavírus fertőzés igazolható. Ezt mutatják a háziorvosok által alkalmazott koronavírus gyorstesztek is.

Egy influenzás megbetegedés is már azonosítható a légúti figyelőszolgálat laboratóriumában, ugyanakkor ezeknek az aránya elenyésző a koronavírus jelenlétéhez képest – nyilatkozta Békássy Szabolcs az InfoRádiónak. Mint mondta: országosan több százezres szintű esettel számolnak hetente.

A 48. naptári héten több mint 250 ezer fő fordult a háziorvosokhoz akut légúti fertőzés tüneteivel, ami rendkívül magas szám, és ebben még nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire valószínűleg majd a követő hetekben számítunk – tette hozzá.

A védekezéssel kapcsolatban a szakember kifejtette: „az influenzaoltások felvétele még mindig nincs késő, ezek rendelkezésre állnak a háziorvosoknál, így azon 60 év feletti, illetve 60 év alatti, de krónikus megbetegedésben szenvedő páciensek számára, akik még nem vették fel ezeket a védőoltásokat, a beadatásuk feltétlenül ajánlott, hiszen tudjuk, hogy az influenzafertőzésnek is lehet nagyon súlyos lefolyása ezekben a csoportban – hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Elmondta azt is: a héten folyamatosan egyeztettek a Nemzeti Népegészségi és Gyógyszerészeti Központ munkatársaival, így tudható, hogy a koronavírus ellen nagyságrendileg 100 000 új típusú Pfizer-vakcina áll rendelkezésre, ezek elérhetők a vármegyei irányító kórházak oltópontjain – írja a lap.

Forrás: InfoRádió

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com