Egyedülálló fogászati szimulátorok a Debreceni Egyetemen

0
Virtuális környezetben, valósághű eszközökkel is fejleszthetik kézügyességüket, készségeiket a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar hallgatói az országban egyedülálló, hétfőn átadott DEnt Skill Laborban.

Fotó: Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán az országban elsőként valósult meg speciális, a fogorvosképzést és a posztgraduális képzést is támogató szimulációs rendszerek beszerzése.

Történelmi pillanat ez a kar életében. A Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a Debreceni Egyetemen című, RRF-2.1.2-21-2022-00003 projekthez történő csatlakozásunk lehetővé tette, hogy elsőként Magyarországon beszerezzünk nyolc fogászati szimulátort részben pályázati, részben saját forrásból. Azt gondolom, nagyon fontos egy ilyen manuális szakmában, mint amilyen a mienk, a biztonságos gyakorlási környezet megteremtése, a készségek fejlesztése, és ezzel párhuzamosan egy objektív értékelés biztosítása a képzés során – fogalmazott az átadáskor Bágyi Kinga dékán.

Ezek a speciális fogászatra kifejlesztett szimulátorok a graduális és posztgraduális oktatásban is óriási lehetőségeket adnak a gyakorlásra, amit Európa- és világszerte már alkalmaznak több egyetemen. A hallgatók biztonságos környezetben fejleszthetik kézügyességüket és készségeiket, mielőtt műanyag fogakban, majd a későbbiekben valós betegeken végeznék ugyanezeket a beavatkozásokat.

Bágyi Kinga elmondta: a rendszer segítségével a legegyszerűbb fúróvezetési feladatok: alakzatok, formák fúrása, mélység- és nyomatékkontroll megérzésének képessége válik lehetővé, a későbbi bonyolultabb és egyre nehezebb feladatok elvégzése előtt. Lehetőség van valós betegek terápiás beavatkozásainak megtervezésére és előzetes gyakorlásra is, amennyiben a páciens képalkotó diagnosztikai leleteit bevisszük a rendszerbe.

Fotó: Debreceni Egyetem

A tanulók teljesítményének objektív mérése, a manuális készségeik változásának paraméterezése, összehasonlítása is meg tud valósulni, ami mindenki számára egy elég egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen értékelést biztosít.

Természetesen ezzel párhuzamosan egy kurrikulum reformot is végre kellett hajtanunk, így az idén felvételt nyert első évfolyam hallgatói már gyakorolhatják és fejleszthetik készségeiket biztonságos és ellenőrzött környezetben második évfolyamtól, a preklinikai, úgynevezett propedeutika blokk előtt – tájékoztatott Bágyi Kinga. A dékán hozzátette: a fejlesztés új lehetőségeket teremt a debreceni fogorvosképzés számára a nemzetközi szinten is elfogadott, magas minőségű gyakorlatorientált képzés megvalósulásához.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com