A betegeket és a nagy rizikójú gyógyszerekkel dolgozókat is meg kell védeni az ártalmaktól

0

Az Európai Bizottságnak és a nemzeti kormányoknak aktívan együtt kell működnie a kórházi gyógyszerészekkel a magas rizikójú terápiák menedzselésének szabályozásán a kezelés eredményessége és a betegbiztonság javítása, valamint a környezet védelme érdekében – hangzott el az Olasz Kórházi Gyógyszerészeti Társaság firenzei konferenciáján.

Ezeket a terápiákat olyan súlyos betegségek esetén alkalmazzák, mint az egyes daganatos vagy autoimmun betegségek, és magukban foglalják a citosztatikus kemoterápiákon túl a gén- és immunterápiás modalitásokat, valamint a radiofarmakonokat is.

A cél az, hogy ezeket a terápiákat nem csupán a lehető legkisebb kockázat mellett lehessen alkalmazni, de a kórházi előállításuk és kezelésük is a lehető legkisebb expozíciós rizikót jelentse az egészségügyi szakemberekre, a betegekre és hozzátartozóikra egyaránt – állapította meg Süle András, az EAHP (Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete) elnöke a kórházi gyógyszerészek körében végzett európai felmérés eredményeit ismertető előadásában.

Süle András szerint a konferencia fő üzenete: „az elvárások, a realitások és a szabályozás nem illenek össze”. Az EAHP szerint a betegeket és a nagy rizikójú gyógyszerekkel dolgozókat is meg kell védeni az ártalmaktól, ezért egységesíteni kell a szabályozást, definiálni és klasszifikálni kell a nagy rizikójú szereket.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com