Új pécsi szabadalom a mesterséges megtermékenyítés sikeréért

0

A mesterséges megtermékenyítés során beültetetendő legéletképesebb embrió kiválasztását segítő berendezés kifejlesztésén dolgoznak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei. 

Bár a mesterséges megtermékenyítéssel megfogant magzatok száma a meddő párok egyre növekvő száma miatt világszerte nő, de még mindig csak minden harmadik beültetés jár sikerrel, ráadásul ez az arány az anya életkorának előrehaladtával tovább csökken.

Az egyetemen működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársai egy olyan inkubátor fejlesztésén dolgoznak, amely az embrió által kibocsájtott fotonok alapján képes kiválasztani a legéletképesebb embriót, ezzel is növelve a beültetés sikerének az esélyét.

A tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen Bódis József vezető kutató felhívta a figyelmet arra, hogy az ikerterhességek nagyobb kockázata miatt a modern világban az egyetlen embrió beültetésével járó beavatkozások dominálnak és komoly szakmai, továbbá etikai kérdés, hogy az orvosok mely embriót választják ki és ültetik be.

Az embriók – mint minden élő sejt – bocsátanak ki elemi fényrészecskéket, fotonokat, az új berendezéssel pedig ezek mennyiségét lehet mérni; segítségével így ki lehet választani a legéletképesebb, beültetésre, megtapadásra legalkalmasabb embriókat.

A berendezés szabadalmi eljárását már elindították, a szakma részéről már most nagy érdeklődéssel várt eszköz tesztelése pedig 2024 elején kezdődhet meg.

Forrás: MTI / Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com