Stratégiai együttműködést kötött a PTE az MSD gyógyszeripari vállalattal

0

A betegek innovatív terápiákhoz való korai hozzáférését szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az MSD Pharma Hungary Kft. gyógyszeripari vállalat között csütörtökön megkötött stratégiai együttműködési megállapodás. 

A globális gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalatával kötött kutatás-fejlesztési célú megállapodás a vizsgálatok gyorsabb elindítását, így a betegek innovatív terápiákhoz való korai hozzáférését teszi lehetővé.

A kommünikében Botz Lajos professzort, a PTE Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központjának igazgatóját idézve kiemelték, hogy a gyógyszerfejlesztők és gyártók által indított klinikai vizsgálatokba történő bekapcsolódás olyan célorientált kutatásoknak számítanak, amelyeknek elsődleges célja a konkrét betegellátási problémák eredményesebb megoldása.

A PTE célja, hogy a klinikai vizsgálatok kiemelt iparági szereplőivel olyan együttműködési megállapodásokat kössön, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetem gyorsabban és hatékonyabban tudjon bekapcsolódni ezekbe a vizsgálatokba – idézték a szakembert.

Barótfi Szabolcsot, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatóját idézve jelezték: a PTE-n 26 aktív klinikai vizsgálatot szponzorál cégük, amelyekben jelenleg hatvan beteg vesz részt – háromnegyed részben onkológiai betegséggel kapcsolatos – kutatásban, míg a többiek egyebek mellett szív- és érrendszeri területen folyó vizsgálatokban érintettek.

Az MSD jelenleg országszerte 1100 beteg önkéntes szerepvállalásával 78 klinikai vizsgálatot folytat. A cég Magyarországon évente nagyjából 3 milliárd forintot költ klinikai vizsgálatokra, melynek egyharmadát gyógyszer formájában biztosítja, ily módon csaknem egymilliárd forinttal tehermentesíti a gyógyszerkasszát.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com