OKFŐ: pszichiátriai gondozókat újítottak fel több mint négymilliárd forintból

0

Harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg az országban 4,724 milliárd forintból – közölte a konzorciumvezető Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). 

A szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemi konzorciumi partnerek részvételével megvalósuló program „a lakosságközeli pszichiátriai gondozás feltételeinek javítását célozta”.

A projekt keretében többek között orvostechnikai, informatikai eszközök, bútorok, pszichodiagnosztikai eszközök beszerzése is történt 61 intézménynél.

„A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak” – írták, hozzátéve, hogy „a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig növelték a szakmai kompetencia színvonalát”.

Magyarországon a súlyos és/vagy krónikus pszichiátriai megbetegedések (például szkizofrénia, depresszió, demencia) az emberek százezreit érintik, az alkoholizmus magyar népbetegségnek tekinthető.

A magyar statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. „Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető” – olvasható az OKFŐ közleményében.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com