Háromszorosára emelkedett a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények ára

0

Az úgynevezett magisztrális gyógyszerek ellen már sok érvet hozott fel a szakma, de nem csak az elkészítéssel és eladással járó veszteséget látják problémának. A rendelet azonban csak ezt célozta meg – írja a HVG. 

Szerda este jelent meg egy kormányrendelet, ami szerint háromszorosára növelik az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények árát. A rendelet csütörtöktől érvényes.

A magisztrális gyógyszerek körül nagy vita alakult ki. Novák Hunor gyerekorvos közösségi oldalán azt írta, hogy több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta az ilyen gyógyszerek elkészítését, amelyeket ő írt fel betegeinek, azonban ehhez nem lenne joguk. A gyerekorvos vádját a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette.

Ennek hátterében az állhat, hogy az elkészítéshez szükséges alapanyagok sokszor nincsenek készleten, beszerzésük költséges, csak nagy kiszerelésben érhetők el, de ritkán van rájuk szükség, így nem termel profitot, veszteséget viszont igen.

A rendelet szerint, „A magisztrális gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott ára részeként figyelembe vehető készítési díjak” című táblázatban minden felsorolt részköltséget a háromszorosára emel – írja a lap.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com