Európai mintaprojekt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában

0
A szív- és érrendszeri, valamint a nőgyógyászati betegségek megelőzése és kezelése terén végzett ellátás minőségének javítását célzó programmal nyert Európai mintaprojekt címet a Debreceni Egyetem Klinikai Központja. A projekt meghívást kapott a Széchenyi Programiroda szervezésében megrendezett konferenciára is, ahol a legjobb határon átnyúló közép-európai projektek mutatkozhattak be – írja az egyetem. 

A projekt keretében a határ menti egészségügyi ellátás fejlesztéséhez kapcsolódóan a Kardiológia Klinikának többek között egy 4 dimenziós képalkotásra is képes szívultrahang készüléket, a Gyermekgyógyászati Klinikának egy hibrid inkubátort, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának pedig egyebek mellett egy úgynevezett bio-feedback készüléket szereztek be, amely a felnőtt betegellátásban egyedinek tekinthető Magyarországon és az inkontinens, illetve a kismedencei süllyedésben szenvedő betegek gyógyulását segíti.

A hárommillió eurós összköltségvetéséből a Debreceni Egyetem hatszázezer euróval részesült.

A Temesvári Kardiológiai Intézet, a Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinika együttműködésében megvalósult 2021-ben zárult kétéves projekt elnyerte az European best practice címet, és ennek köszönhetően meghívást kapott a Széchenyi Programiroda szervezésében a Miniszterelnökség támogatásával megrendezett Art of cooperation – Interreg networking platform 2023 elnevezésű konferenciára.

A rendezvényen a legjobb határon átnyúló közép-európai projektek közül mintegy harminc pályázat mutatkozhatott be hatszáz résztvevő előtt. A megkülönböztetett figyelmet tovább hangsúlyozta, hogy a résztvevő hét ország projektjei közül mindössze kettő egészségügyi jellegű beruházás kapott meghívást. A projekt során létrehozott protokollok a mai napig használatban vannak a határ mindkét oldalán, a beszerzett berendezések pedig eddig is több ezer beteg gyógyulását segítették – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a projekt irányításában részt vevő Kozma Bence adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa.

A Debreceni Egyetemet Kozma Bence szülész-nőgyógyász és Hüse Renáta, a Pályázati Központ szakértője képviselte a konferencián.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com