Egyedülálló Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztály segíti a szív- és cukorbetegeket Szegeden

0

Európában is egyedülálló módon, telemedicinális rendszerre épülően teremtik meg az egészségügyi ellátás új dimenzióját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályán. Az ellátás fókuszában a betegségekkel való eredményesebb megküzdés támogatása áll – írja az egyetem.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE SZAKK Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályának célja a szív- és cukorbetegségből adódó egészségkárosodások minél hatékonyabb megelőzése, és a kialakult funkciózavarok gyógyításának újszerű szemlélettel történő megközelítése. A gyógyító tevékenység programozottan történik, amelynek során a betegséggel és kezelésével kapcsolatos ismeretek átadása mellett, telemedicinális eszközök (szívfrekvencia monitorok, táplálkozásnaplók, vérnyomás és vércukorszintmérők, testsúlymérlegek) használatának elsajátítására is felkészítik a betegeket, majd ezen készülékek adataira támaszkodva, negyedévig távolból segítik a páciensek otthoni rehabilitációját.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályát olyan páciensek vehetik igénybe, akiknél már igazolták a szív-érrendszeri betegség jelenlétét, illetve rizikótényezőik miatt fokozottan veszélyeztetettek az ilyen betegségek kialakulásában. Az osztály legfontosabb küldetése a minőségi szekunder és tercier prevenció megvalósítása egy szélesebben értelmezett betegkörön, ezzel a súlyos szövődmények kialakulási esélyének mérséklése. Az osztály új profiljának, munkamódszerének kialakítása arra a felismerésre épül, hogy az évtizedek alatt rögzült életmódi szokások egy pár perces orvos-beteg találkozással rendkívül ritkán állíthatók új pályára.

Sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy a betegek megértsék, mely folyamatok elcsúszása juttatta őket aktuális állapotukba, illetve mit kell maguknak is tenniük a további ártalmak minimalizálása érdekében. Az egészségügyi ellátórendszer felelőssége ugyanakkor, hogy a beteget a rendelőajtón kívül is támogassa, negyedévig, ha mód van rá, hosszabb ideig otthonukban

– fogalmazott Dr. Kósa István osztályvezető.

Az osztály 2023 márciusában kezdte meg új típusú működését. Az ellátási igények figyelembevételével a 15 ágyas részlegen olyan modell értékű szolgáltatási rendszert alakítottak ki, amely a klasszikus, 3 hetes fekvőbeteg ellátásnál rövidebb, 5 napos fekvőbeteg ellátás mellett, minimum 3 hónapig támogatja a páciensek életmódváltozását saját, otthoni környezetükben, mobil és informatikai rendszerekre épülve. Csaknem 100 beteg utánkövetése zajlik így egyidőben.

A páciensek elsősorban az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Centrumából, illetve Anyagcsere Centrumából kerülnek az osztályra, de van lehetőség a háziorvosi körből is beteg referálásra az osztály ambulanciáján történt megítélés után – tette hozzá.

Dr. Kósa István ismertette: az osztályra kerülő betegek az ott eltöltött egy hét alatt egy Németországban széles körben alkalmazott betegoktatási tananyag adaptált verzióját sajátítják el, de emellett olyan ismeretekre is szert tehetnek, mint a szívfrekvencia monitorok, táplálkozásnaplók, vércukor- és vérnyomásmérők használata, adataik önálló kiértékelése. A betegek otthoni, önálló életét ezen adatok távoli áttekintése, konzultálása révén támogatják az osztály dolgozói, támaszkodva a Szegedi Tudományegyetemen korábban létrehozott InClouded Telemedicinális Rendszer szolgáltatásaira. Az otthoni gondozást alapvetően nem-orvos diplomások, gyógytornászok, dietetikusok, diabetes edukátorok vezetik, az osztályhoz tartozó kardiológusok, belgyógyászok, endokrinológusok, szakpszichológusok, gyógyszerészek felügyelete mellett.

A szegedi Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztály új tevékenysége nemcsak országos szinten egyedülálló, hanem Európában is. Ezt jól bizonyítja, hogy az Európai Unió korábbi Horizont pályázata keretében a szolgáltatási tervet spanyol, portugál, olasz, német, svájci szakértőkből álló mHealth Hub konzorcium több körben értékelte, és megvalósításra javasolta – osztotta meg Dr. Kósa István. Azt is kiemelte, hogy az egyetem célja egy olyan tudásközpont erősítése, amely orvosszakmai, ápolási és pszichológiai szempontok figyelembevétele mellett magatartástudományi és egészséggazdasági megfontolásokra épülően fejleszti szolgáltatásait, és olyan robusztus modellt hoz létre, mely a későbbiekben más magyar centrumok, háziorvosi praxisközösségek irányába terjeszthető, majd határainkon túl is mintául szolgálhat.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com