Egy felmérés szerint az orvosok, a tudósok és a tanárok a legmegbízhatóbbak

0

Magyarországon, Lengyelországban, Dél-Koreában, Argentínában és Peruban az emberek nagyobb valószínűséggel mondják egy szakma képviselőire, hogy megbízhatatlanok, mint azt, hogy megbízhatók – ez derül ki az Ipsos nemzetközi felméréséből, melyet a 24.hu ismertet. 

A kutatásban részt vevő 31 ország közül 16-ban az orvosokat tartották a legmegbízhatóbbnak, bár ezek aránya igen eltérő: míg Hollandiában 68 százalékban szerepelt az első helyen, addig Japánban csak 44 százalékban. A második helyen (9 országban) a tudósok szerepelnek, az előző évhez hasonlóan a magyarok is őket tartják a legmegbízhatóbbaknak 52 százalékkal, míg hat olyan ország akadt, ahol a tanárokban bíznak meg a leginkább a különféle foglalkozást űzők közül. 2022-höz képest annyi változott, hogy a katonaság már egyik országban sem került fel az első helyre.

Az Ipsos arra is megkérte a válaszadókat, hogy egy 1-től 5-ig tartó skálán értékeljék az egyes szakmákat a megbízhatóság alapján, ahol az ötös volt a legrosszabb, az egyes pedig a legjobb értékelés. Az összes vizsgált országot együttvéve a politikusok, a kormánytagok és a reklámosok kapták a legtöbb rossz, azaz 4-es és 5-ös osztályzatot, míg a legtöbb jó értékelés a tanároknak, a tudósoknak és az orvosoknak jutott. Így egyikben sem történt lényegi változás 2022 óta, még úgy sem, hogy a százalékpontok elmozdultak felfelé és lefelé is – írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com