Dönteniük kell az orvosoknak arról, hogy milyen jogviszonyban dolgoznak tovább

0

A Forbes.hu-hoz eljutott egy levél, amiben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) viszonylag rövid határidővel arra kéri a kórházigazgatókon keresztül az orvosokat, hogy nyilatkozzanak, milyen formában dolgoznak tovább.

Az OKFŐ november végén keltezett levelében két fontos ügyben tájékoztatja a kórházvezetőket:

  • döntenie kell az orvosoknak arról, milyen jogviszonyban dolgoznak tovább a kórházakban, alkalmazottként vagy esetleg cégként?; a határidő: december 15.;
  • a kórházak nem alkalmazhatnak ún. közvetítőcégeket 2024. január 1-jétől.

Az OKFÖ most azt kéri, hogy december 15-éig, vagyis bő két héten belül mindenki döntse el, milyen formában dolgozik tovább 2024 január 1-jétől. Akinek vállalkozóként határozott idejű szerződése van, azt át kell alakítani gyorsan határozatlan idejű szerződéssé – ezek meghosszabbítását pedig egy új, gyorsított ütemben lezavart engedélyeztetési eljárásban bírálják majd el. Január 1-jétől új közreműködői (értsd: vállalkozói) szerződés már nem köthető.

Fontos, hogy mindez a szakellátásban dolgozókat érinti – az alapellátást (tehát például a háziorvosi rendszert) nem. Ezzel párhuzamosan megszűnik egy másik „intézmény”: a közvetítőcégek január 1-jétől nem dolgozhatnak a szektorban, rajtuk keresztül már nem lehet majd foglalkoztatni orvosokat. Márpedig sok sürgősségi osztályon dolgoznak így az orvosok.

Noha az OKFŐ levele most folyamatosan hivatkozik arra, hogy fent kell tartani az ellátás biztonságát, félő, hogy a közvetítőcégek hirtelen kiesése – a fent felidézett példa alapján – újabb kapacitásgondokhoz vezethet. Az ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy a szolgálati jogviszony felé akarják terelni az orvosokat. Így még jobban elválhat az állami és a magánegészségügy, miközben az állami fenntartású intézményekben komoly szakemberhiány van – írja a lap.

Forrás: Forbes 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com