Az év végig lehet jelentkezni a magyar űrhajós program tudományos tartalmának színesítéséhez

0

Az év végig lehet jelentkezni a HUNOR Magyar Űrhajós Program tudományos tartalmának színesítéséhez, miután november 15. helyett december 31-ig hosszabbították meg a határidőt, jelentette be az űrkutatásért felelős miniszteri biztos csütörtökön a Facebookon.

Ferencz Orsolya a közösségi oldalra feltöltött videójában azt mondta: az űrtechnológia, az űripar a 21. század egyik legfontosabb iparágává kezd válni, és globális szolgáltatások sora alapul ezen a technológián. Emlékeztetett, hogy a kormány 2021-ben fogadta el a Magyarország Űrstartégiája című dokumentumot, amelyben korvonalazták azokat a feladatokat, amelyek révén Magyarország versenyképes lehet ebben a szektorban. A Kutatóűrhajós Programban, a Hungarian To Orbit, azaz HUNOR programban 30 napos küldetésre indul „egy magyar ember” 2024 vége és 2025 eleje között.

„Ez egy óriási lehetőség a kutatóintézeteinknek, az egyetemeinknek és a cégeinknek”, fogalmazott Ferencz Orsolya, hozzátéve, hogy várnak minden olyan javaslatot, amely hozzá tud járulni a program tudományos tartalmának további színesítéséhez.

Jelezte, hogy a space.kormany.hu, illetve a hunor.gov.hu honlapokon egy egyszerű, egyoldalas kérdőív, illetve jelentkezési lap kitöltése után lehet a kísérleti javaslatokat elküldeni; ennek a határideje módosult december 31-re.

„Ne felejtsük el, hogy Magyarország sikere, mindannyiunk közös sikere. Az egyetemeink, a kutatóintézeteink, a cégeink versenyképessége múlik azon, hogy ezekbe a programokba minél nagyobb hatékonysággal tudjunk bekapcsolódni”, hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com