A gének hajlamossá tehetnek minket a szívhalálra

0

Az emberi genom közös génvariánsainak azonosítására irányuló nemzetközi kutatások közül több is kimutatta, hogy bizonyos variánsok befolyásolják az emberi szívizom elektromos aktivitását, növelve ezzel a szívritmuszavarok és hirtelen szívhalál kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága idéz néhány kutatást a témával kapcsolatban.

A Frontiers című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely a hirtelen szívhalál genetikai hátterét vizsgálta szívbetegségben szenvedő pácienseknél. A kutatás során 174 gén szekvenálását végezték el, amelyek a szívizom szerkezetével és az ioncsatorna működésével állnak összefüggésben.

Egy másik tanulmány generációk tagjait vizsgálva új betekintést nyújt a potenciálisan végzetes genetikai markerekbe, amelyek hirtelen szívhalált okozhatnak.

Az Oulu Egyetem Kardiológiai Kutatócsoportja több ritka genetikai variánst azonosított a hirtelen halált okozó hipertónia- vagy elhízással összefüggő szívhipertrófiában szenvedő áldozatoknál. A megfigyelés arra utal, hogy a hirtelen szívhalál genetikai háttere legalább részben összefügghet a szívizom szerkezetét befolyásoló különböző genetikai variánsok széles körével.

Egy 2019-es tanulmány pedig ritka genetikai variánsokat talált, amelyek hirtelen szívhalállal állnak összefüggésben. A génszekvenálás patogén vagy valószínűleg patogén variánst azonosítottak a hirtelen szívhalált tapasztaló felnőttek kicsi, de potenciálisan fontos alcsoportjában: ezek a variánsok a tünetmentes felnőttek ∼1%-ában fordulnak elő!

De igazából már 2009-től foglalkozik komolyabban a témával Dr. Arne Pfeufer, a Humán Genetikai Intézet (Technische Universitaet Muenchen és Helmholtz Zentrum Muenchen) vezetője. Ők tíz olyan génvariánst azonosítottak, amelyek hajlamosítanak a szívritmuszavarokra és a hirtelen szívhalálra. Ők nem ritka variánsokat kerestek, hanem közös génvariánsokra fókuszáltak.

Miért fontos tudni, hogy valakinek van-e genetikai kockázata szívbetegségre? A gén nem cserélhető ki!

Azért, mert segíthet a szívbetegségek korai felismerésében és megelőzésében! Bár a géneket nem lehet kicserélni, az életmódváltás és a megfelelő kezelés jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Ha tudomásunk van a genetikai kockázatokról, akkor már 40 év felett indokolt lehet egy kivizsgálás, hiszen a korai megelőzés, az erek és a szív állapotának ellenőrzése számtalan szövődménytől, vagy akár halálos kimenetelű betegségtől óvhat még minket meg éveken, sőt évtizedeken keresztül. Az egészséges életmód, mint például a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás, a testsúlykontroll és a magas vérnyomás, koleszterinszint vagy vércukorszint kezelése, mind hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri veszélyek csökkentéséhez.

Ezért, ha a családban előfordultak szívbetegségek, fontos, hogy rendszeresen végezzenek szív- és érrendszeri vizsgálatokat, és szükség esetén konzultáljanak orvossal a megfelelő életmódváltásokról és kezelésekről is.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com