Újra élelmiszerhulladék felmérés

0

Ötödik alkalommal hirdette meg háztartási élelmiszerhulladék felmérését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A hivatal, az élelmezési világnaphoz kötve, október 16-ától várja az önkéntesek jelentkezését, akik vállalják, hogy egy héten át naplózzák, mennyi élelmiszer kerül a kukába otthonukban.

A világszerte megtermelt élelmiszerek ötöde a kukában végzi, miközben minden tizedik ember éhezik. Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente, ennek jelentős része a háztartásokban keletkezik: kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként, ebből 24 kg megelőzhető lenne, ami mintegy 40 ezer forint veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára.

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. A legújabb, ötödik felmérésre október közepétől lehet regisztrálni a Maradék nélkül honlapján.

A kutatás fő célja az adatgyűjtés, de annak részeként a szemléletformálás és a jó gyakorlatok összegyűjtése is szerepet kap. Ebben idén Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, könyvíró is segíti a hivatalt, aki a fenntartható konyhai szokások kialakítását segítő gyakorlatias tippeket oszt meg felületein, mint például, hogy ha valamiből több darab is van otthon, akkor a legrégebbit használjuk fel először.

További élelmiszerpazarlás-elkerülő tippek találhatóak Viszkok Fruzsi, valamint a Maradék nélkül program közösségi média oldalain.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com