Október 4. az Állatok Világnapja

0

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotok megoldására, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással / felelős tartással van esély.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője ismertette, hogy „a házi kedvencek tartásáért az ember a felelős, tőlünk függ a kis kedvencek jóléte. Az Állatok Világnapján elmondhatjuk, hogy ez is egy fontos állattartói küldetés.”

Legégetőbb feladatok az állatvédelemben:
– legyen az állatkínzás, mint bűncselekmény szigorúbban büntethető,
– a házi kedvencek túlszaporítását, a kóbor állatok termelését vissza kell szorítani (felelős állattartással, ivartalanítással),
– legyen jobban finanszírozott az állatvédő szervezetek tevékenysége
– az állatok felelős tartásához be kell vezetni az állattartái jogosítványt,
– a kóbor állatokat kezelő gyepmesteri telepek reformja égető feladat, sok a kidobott házi kedvenc, nincs annyi állatmentő / állatmenhely, ami a problémákat orvosolni tudja.

Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület még hozzátette, hogy „Világunkat mi magunk alakítjuk, felelős gondolkodás révén bárki állatvédővé – jobb állattartóvá válhat.” Az állatvédő egyesület internetes oldalán házi kedvenc ivartalanítási támogatása, vagy magánszemélyek / intézmények számára oktatást segítő kiadványok is kérhetők.

Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az erdélyi kopó jellegzetességeit megörökítő 3000 forint névértékű színesfém emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat ötödik tagjaként jelenik meg: a magyar vizsla, a komondor, a magyar agár és a mudi emlékérmét követi a sorban.

Az erdélyi kopó emlékérme a sorozat jellegét adó motívumválasztást követi: Az előlap központi motívuma, egy erdélyi kopó félalakos ábrázolása jól tükrözi a fajta jellemét. Az emlékérme hátlapján egy vadászjelenet látható, amint két erdélyi kopó sűrű növényzettel borított terepen vaddisznót hajt. Az emlékérmét Szilos András iparművész tervezte.

Az emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 milliméter, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 20 ezer darabos példányszámban jelenik meg. 2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük az erdélyi kopót is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés. 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték ezt a vadászkutyát is másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt.

Az erdélyi kopó a honfoglaló őseinkkel érkezhetett a Kárpát-medencébe. A kitartó, intelligens és rendkívül jó tájékozódási képességű fajtát a környezeti tényezők és a vadászati igények alakították és maguk a vadászok nemesítették ki. Fénykora a középkorra tehető, az agarak és vizslák mellett. Elsősorban hajtóvadászatra használták. A második világháború után a fajtatiszta egyedek száma folyamatosan csökkent. Mára a fajta stabilizálódott, de még mindig veszélyeztetett.

Az emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében október 4-től egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. boltjában, illetve a pénzverő webáruházában.

Forrás: Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület / OS / MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com