Már napi egy pohár alkoholos ital is megemelheti a vérnyomást

0

Ha napi rendszerességgel iszunk alkoholos italt – még ha csak egy pohárral is –, az megemelheti a vérnyomásunkat az életkor előrehaladtával, állítják egy friss kutatásban. 

A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság (AHA) Hypertension című folyóiratában publikálták. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok, akik akár csak kis mennyiségben is, de rendszeresen isznak alkoholos italt, azoknak a vérnyomásértéke emelkedettebb, mint akik egyáltalán nem isznak. A tanulmány az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hét különböző kutatásának adatait összegezte.

Eléggé meglepődtünk azon, hogy még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is jelentősen megemeli a vérnyomás szisztolés (magasabb) és diasztolés (alacsonyabb) értékét is. Igaz, kisebb mértékben, mint nagyivóknál” – fejtette ki dr. Marco Vinceti, a tanulmány vezető szerzője. Dr. Vinceti epidemiológus professzor az olaszországi Modenai Egyetemen és a a Reggio Emilia-i Egyetemen, valamint Bostoni Egyetem Közegészségügyi Intézet Epidemiológiai Tanszékén adjunktus.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek fontos – bár megelőzhető – kockázati tényezője. A magas vérnyomásnak általában nincsenek önálló tünetei. Sokan egészen addig nincsenek tisztában a problémával, amíg meg nem mérik a vérnyomásukat. Rosszabb esetben akkor derül ki, amikor egy magas vérnyomás miatt kialakult betegség miatt kerül orvoshoz a beteg.

Az Amerikai Szív Társaság azt ajánlja, hogy azoknál a férfiaknál, akik isznak alkoholt, legfeljebb napi két pohár, a nők esetében pedig napi egy pohár legyen a maximálisan elfogyasztott mennyiség egy nap alatt. Egy pohár alkoholos ital körülbelül 3,5 dl sörnek, 1,4 dl bornak vagy 4 cl tömény italnak felel meg. Az AHA azt is javasolja, hogy akik egyáltalán nem isznak alkoholt, azok semmiképpen se szokjanak rá!

Ebben az új elemzésben 19 548 amerikai egyesült államokbeli, dél-koreai és japán ember egészségügyi adatait tekintették át, 4-12 éven keresztül követték a vérnyomásemelkedés mértékét, azzal együtt, hogy kis vagy nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak-e a kutatásban szereplők. A résztvevők életkora 20-70 évig terjedt, és egyiküknek sem volt magas vérnyomása az adatgyűjtési időszak megkezdésekor.

A kutatók kijelentették, hogy az elemzésük az alkoholmennyiség grammértékén alapult, és nem az elfogyasztott ital (folyadék) mennyiségén, mert el akarták kerülni azt a torzítást, ami azért állhat elő, mert országonként eltérhet az italok alkoholtartalma.

A kutatók hozzátették, hogy természetesen nem csak az alkoholfogyasztás növeli a vérnyomást, de ez a vizsgálat is megerősítette, hogy mindenképpen hozzájárul.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com