Magyar Pszichiátriai Társaság: „kiemelkedő fontosságú, hogy a társadalom minden tagja az elérhető legjobb testi, lelki és szociális jóllétben éljen!”

0

Október 10-e a lelki egészség világnapja. Az eseményt az 1948-ban alapított „Lelki Egészség Világszövetsége” hozta létre. Az 1992 óta minden évben megünnepelt világnap célja felhívni a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára, valamint a mentális zavarokra. Fókuszba állítja az ezzel élő emberek mindennapi nehézségeit, és felhívja a figyelmet a lelki egészség kiemelkedő fontosságára  -írja közleményében a Magyar Pszichiátriai Társaság.

A lelki egészség megőrzésének, a mentális zavarok megelőzésének lehetősége, valamint a már kialakult betegségek kezelése különösen felértékelődött a COVID-19 világjárvány nyomában, amikor a lakosság mentális egészsége világszerte romlott, miközben az ellátáshoz való hozzáférés a járvány kezelésére való berendezkedés miatt csökkent. A mentális egészség nemcsak az életminőség egyik legfontosabb összetevője, hanem komoly társadalmi-gazdasági tényező is, melynek kihatása akár a bruttó nemzeti össztermék 4%-át is elérheti világszerte. 2024-re ezért az Európai Unió napirendjére tűzte a mentális egészség összeurópai, összpolitikai szintű képviseletét.

Hazánk számára kiemelt lehetőséget jelent ez a döntés, hiszen 2024. tavaszán terv szerint Budapesten rendezik meg az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusát; emellett 2024. második felében várhatóan Magyarország tölti be az Unió soros elnöki posztját.

Ez év október 10-e fő üzenete: „Mindenkinek jár a lelki egészség!”

A Magyar Pszichiátriai Társaság kinyilvánítja: a 21. században hazánkban is kiemelkedő fontosságú, hogy a társadalom minden tagja az elérhető legjobb testi, lelki és szociális jóllétben éljen. Fontos, hogy a döntéshozók és a szakemberek tőlük telhetően mindent megtegyenek e cél elérése érdekében. Az előttünk álló évek számos feladatot és felelősséget ruháznak ránk a mentális egészség érdekében, ami valamennyiünk közös ügye.

Forrás: Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com