Ingyenes prosztatarákszűrést és prevenciós napot szervez az SE

0

Ingyenes prosztatarákszűrést és prevenciós napot szervez a Semmelweis Egyetem (SE) november 10-én, a szűrőnapra olyan 45-75 éves férfiakat várnak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szülők prosztata- vagy emlődaganata miatt érintettek lehetnek.

A prosztatarák kialakulásának esélye kétszer gyakoribb azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, vagy egyenes ágon emlődaganatot diagnosztizáltak. A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötvenéves kor feletti férfiaknál.

A közlemény idézi Nyirády Péter egyetemi tanárt, az SE urológiai klinikájának igazgatóját, aki szerint

tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége. Egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjüknél öröklődés áll a háttérben. 

Ötvenéves kortól évente vagy kétévente, családi halmozódás esetén azonban már negyvenöt éves kortól javasolt a szűrővizsgálat. Az úgynevezett PSA vérvétellel a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Ezután rektális digitális vizsgálat következik, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése, ez egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás.

A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, a páciensnek kilencven százalék az esélye a gyógyulásra. A jellegzetes panaszok közé tartozik a gyakori, nehézkes vagy fájdalmas, esetenként véres vizelet, vagy annak elakadása, de ezek a tünetek nem csak a prosztatarákra jellemzőek. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben.

November 10-én 14-17 óra között az urológiai klinikán tartott szűrés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció ezen a linken érhető el.

A prevenciós napra főleg azok jelentkezését várják, akiknél szülői ágon előfordult prosztata-, vagy melldaganat. Ők november 9-én 12 óráig vagy az elérhető vizsgálati kapacitás erejéig online regisztrálhatnak. A jelentkezést orvosszakmai szempontok alapján két munkanapon belül elbírálják, és e-mailben értesítik azokat, akik részt vehetnek a szűrésen. Azoknak, akiket nem hívnak be, egy későbbi időpontban, két héten belül lehetőségük lesz arra, hogy részt vegyenek a klinikán prosztatavizsgálaton.

A szűrés első része a PSA vérvételből áll, amelynek eredménye két órán belül elkészül, ezután végzik el a manuális vizsgálatot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az eredmény teljes körű legyen.

A vizsgálatok között szakmai előadásokat és pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők többi között a prosztatarák kezeléséről, a robotsebészeti műtéti lehetőségekről és a megelőzés fontosságáról.

Forrás: MTI / Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com