Hiánypótló szívgyógyászati eszközöket szerzett be a PTE Klinikai Központja

0

A szívsebészeti műtéten frissen átesett, illetve az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására és felügyeletére használható, modern, mobil eszközparkkal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. A közelmúltban zárult projekt a Széchenyi 2020 Program vissza nem térítendő, közel 300 millió forintos támogatásából valósult meg – írja az egyetem. 

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikájának élén állnak. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése volt. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek azért is, mert a világjárvány következményeként továbbra is jelentős számú a poszt-COVID szindrómás, kardiológiai beteg.

A PTE KK Szívgyógyászati Klinikája Baranya, Tolna és Somogy vármegyék regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában, folyamatosan gondozza a dél-dunántúli régió betegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, a kardiológiai szakambulancián éves szinten közel 50 ezer vizsgálatot végeznek. A PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinikájának Kardiológiai Tanszékén mintegy 20 ezer járóbeteg-vizsgálat történik, és több mint 1200 fekvőbeteget gyógyítanak évente. Érthető, hogy erre a két klinikára kerültek azok az új, modern eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két klinikára egy-egy felső kategóriás echokardiográf készüléket szereztek be, melyek a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentik a regionális centrumként működő klinikák számára. Beszereztek telemetriás és betegmonitorozó rendszert is, két úgynevezett sürgősségi kocsit, valamint két asztali pulzoximétert, ami az oxigéntelítettség, illetve a pulzusszám ujjon keresztüli mérésére szolgál.

A projektről bővebb információ a projektek.pte.hu oldalon található.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com