Globális egészségügyi fenyegetés az antibiotikum rezisztencia

0
Egyre több baktérium esetében hatástalanok az antibiotikumok, a rezisztencia riasztó globális egészségügyi fenyegetés – állapította meg a 37 országot összefogó OECD világszervezet, melyet az Index közöl. 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentésében rámutatott: már minden ötödik baktériumfertőzés esetében hatástalan a széles spektrumú antibiotikum. A kezelést csak akkor alkalmazzák, ha a szokásos, célzott antibiotikumokkal nem érnek el állapotjavulást.

Előrejelzésük szerint 2035-re már kétszeresére emelkednek az ilyen nehezen kezelhető megbetegedések a 2005-ben tapasztaltakhoz képest. A probléma kiküszöbölésére Németország most lépéseket tesz az antibiotikum-túlhasználat visszaszorítása érdekében, a minisztérium erre irányuló kétéves cselekvési programot hajt végre – írja az Euractiv cikke nyomán az Index.

A szakértők szerint minden negyedik beteg kap antibiotikumot a német kórházakban, holott közel sem ilyen arányban lenne indokolt a gyógyszeres terápia. A berlini kormány az egészségügyi szakemberek továbbképzésével akarja elérni, hogy valóban csak szükséges esetekben írjanak fel antibiotikumot a betegeknek. Becslésük szerint ezzel évente 114 956 fertőzést akadályozhatnak meg, és 462 millió eurót tudnak megspórolni. 
Forrás: Index 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com