Dermatológiai társulat: a pikkelysömörre ma már van korszerű terápiás lehetőség

0

Az elmúlt tíz évben számos korszerű terápiás lehetőség vált elérhetővé Magyarországon a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedőknek; a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) tájékoztatási kampányban szeretné felhívni a figyelmet a hatékony terápiák elérhetőségére – közölte a psoriasis világnapja (október 29.) kapcsán az MDT.

Mintegy kétszázezer magyar él pikkelysömörrel, és ez – súlyosságától függően – jelentősen megnehezítheti a mindennapjaikat, ronthatja az életminőségüket és hatással lehet a lelki egészségükre is.

A pikkelysömör komplex betegség, amelynek okait és végleges gyógymódját még kutatják. Tünetei, a fellángolási időszakokban egyénenként eltérő mértékben pikkelyesedő, kivörösödő, felrepedező, viszkető és fájdalmas bőrelváltozások súlyos esetben a hétköznapi feladatok elvégzését is ellehetetleníthetik.

A betegség már enyhe formájában is olyan bőrtüneteket okozhat, amelyek miatt a betegséggel élők nem szeretnek közösségbe menni. A pikkelysömör erősen stigmatizáló betegség: sokan tévesen úgy gondolják, hogy az érintettek fertőznek, ami számos betegnek további lelki terhet és önértékelési problémát okozhat éppen az elszigetelődés miatt.

Ezért hozta létre a Magyar Dermatológiai Társulat a skindex.hu betegségedukációs weboldalán a pikkelysömör felismerését, a tünetek, a társbetegségek, a súlyosság mérlegelését segítő, a terápiás irányokat bemutató és a hazai pszoriázis centrumok elérhetőségét is tartalmazó pszoriázisról szóló ismeretterjesztő oldalát.

Az MDT őszi kampányának kiemelt célja a gyermeket tervező, akár a kamaszkoruk óta pszoriázissal élő fiatal nők tájékoztatása.

A korszerű terápiás palettából választható olyan megoldás, amellyel a pikkelysömör tüneteit úgy lehet kordában tartani, hogy az nem jelent kockázatot a gyermekre sem a várandósság, sem a szoptatás időszakában”. 

A modern, személyre szabott terápiákkal nemcsak a pszoriázis tünetei enyhíthetők hatékonyan, de betegséggel társítható ízületi, sőt az idő előrehaladtával gyakran megjelenő szív- és érrendszeri, valamint egyéb társbetegségek kockázatai is jelentősen csökkenthetők.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com