Belgium ideiglenesen betiltaná az Ozempic használatát súlycsökkentésre, mert kevés van belőle

0

A belga szövetségi kormány ideiglenesen betiltaná a Novo Nordisk gyógyszercég által a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett Ozempic injekciók súlycsökkentésre való felhasználását – közölte Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter kedden.

Az RTBF közszolgálati médiának adott nyilatkozatában a miniszter elmondta: a gyógyszerből hiány alakult ki, ezért azt a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére akarják kizárólagosan fenntartani.

„Meg kell védenünk ezt az értékes gyógyszert azok számára, akiknek feltétlenül szükségük van rá. E gyógyszer nélkül ezeket a betegeket valós egészségügyi kockázatok fenyegetik” – magyarázta a miniszter. Elmondta, az orvosok figyelmét korábban már felhívták arra, hogy az Ozempic injekciókat csak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára írhatják fel, azonban ez a stratégia eddig nem működött, ezért kíván a kormány törvényjavaslatot beterjeszteni.

„Tudom, hogy ez a gyógyszer a kóros elhízásban szenvedők számára is hasznos lehet, és ezt figyelembe is vesszük, ugyanakkor erős jogi jelzést kell küldenünk, mert egyszerű ajánlások nem elegendőek” – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Vandenbroucke a gyógyszerhiánnyal foglalkozó munkacsoportot kérte fel az irányelvjavaslat kidolgozására. Azt is hangsúlyozta, hogy a tiltás ideiglenes lesz, mert még nem tudni, hogy a közeljövőben kiegyensúlyozódik-e a jelenlegi gyógyszerhiány.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com