Az uniós fellépés kevés változást hozott a fogyatékossággal élők mindennapjaiban

0

Az uniós tagállamokban fogyatékossággal élő személyek helyzetének javítására irányuló uniós cselekvés kevés változást hozott e személyek mindennapjaiban – állapította meg az Európai Számvevőszék (ECA) csütörtökön közzétett jelentése.

A luxemburgi székhelyű testület kutatása szerint az egyenlőségre vonatkozó fő mutatók az elmúlt években alig javultak: a fogyatékossággal élő személyek még mindig nehezen találnak munkát, és továbbra is nagyobb eséllyel élnek szegénységben.

A jelentés megjegyzi, hogy Európai Bizottság ugyan uniós szintű stratégiákat bocsátott ki és új kezdeményezéseket javasolt, de a vonatkozó jogszabályok kidolgozása elakadt. E területen hátráltatja a haladást az egyenlő bánásmódról szóló uniós irányelv kidolgozásának megtorpanása, valamint az, hogy

a tagállamok szintjén lassan halad az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag átültetése a nemzeti jogba.

Továbbra sem megfelelő az uniós finanszírozáshoz való kapcsolódás, és a bizottság nem követi nyomon, hogy ténylegesen mennyi uniós forrást fordítanak a fogyatékossággal élő személyek támogatására, noha az jól szemléltethetné, hogy az uniós finanszírozás hogyan javította helyzetüket – mutat rá a tanulmány.

A számvevőszék szerint a társadalmi befogadást célzó politikákért elsősorban a tagállamok felelősek, de a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott támogatások és juttatások nagymértékben eltérnek, és igen sokféle módon ítélik meg, hogy ki jogosult a támogatásra. Emellett több tagállam nem ismeri el a más tagállamok által biztosított fogyatékossági státuszt, noha az elősegítené az uniós blokkon belüli szabad mozgást. Emiatt felmerül a kockázat, hogy a más uniós országba látogató, vagy munkavállalás, illetve tanulás céljából más országba költöző, fogyatékossággal élő személyek a hasonló helyzetben lévő állampolgárokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesülnek.

A 16 év feletti uniós polgárok mintegy negyede – mintegy 87 millió ember – saját bevallása szerint testi vagy szellemi fogyatékossággal él. Az uniós statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint 2021-ben a fogyatékossággal élő személyeknek csak 51 százaléka rendelkezett munkahellyel, szemben a fogyatékossággal nem rendelkezők 75 százalékával.

A fogyatékossággal élő személyek a szegénység kockázatának is jobban ki vannak téve – és ez nagyobb a nők, mint a férfiak esetében -, és a Covid19-világjárvány csak tovább rontotta helyzetüket

– hívta fel a figyelmet a számvevőszéki jelentés.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com