Az éjszakai műszak negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciót

0

Új kutatási eredmények szerint középkorú vagy idősebb felnőtteknél az éjszakai, illetve a váltott műszakok negatívan befolyásolhatják a kognitív funkciót – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Az öregedéssel kapcsolatos kanadai longitudinális vizsgálatból (CLSA) származó adatok keresztmetszeti analízise során 47 811 45 és 85 év közötti felnőttet vizsgáltak. A megkérdezett kanadaiak kb. 20%-a valamilyen formában váltott munkarendben (esti vagy éjszakai műszakokban, váltott műszakokban vagy egyéb nem szokványos munkaidő-beosztásban) dolgozott, ami hozzájárulhat az egészségi állapot kedvezőtlen kimeneteléhez.

A váltott műszakokat korábban már kapcsolatba hozták más típusú egészségkárosodással, például koronaria eseményekkel is. A szerzők szerint vizsgálatuk elsőként elemzi Kanadában a váltott munkarend különböző típusai és a kognitív károsodás közötti kapcsolatot.

Dr. Durdana Khan és munkatársai (torontói York Egyetem) azt kutatták, hogy a CLSA vizsgálat résztvevői általában milyen gyakran dolgoznak váltott műszakokban, valamint, hogy mennyire volt jellemző a váltott műszak a leghosszabb ideig tartó, illetve a jelenlegi munkánál. A résztvevők eredményeit a memória vizsgálata céljából a Rey auditív-verbális tanulási tesztben, a végrehajtási funkció vizsgálata céljából pedig az „Animal Fluency and Mental Alteration” teszteknél analizálták. Nagyobb mértékű volt az általános kognitív károsodás azoknál, akiknek a munkája során előfordult éjszakai műszak (a jelenlegi munkánál (esélyhányados [OR]=1,79) vagy a leghosszabb munkánál (OR=1,53)), összehasonlítva azokkal, akik csak a szokványos nappali munkaidő-beosztásról számoltak be.

A memória és a végrehajtási funkció tesztek eredményeit kor, nem, iskolai végzettség és a teszt nyelve szerint rendezték. Ezeken az aldoméneken belül a memóriakárosodás az éjszakai műszakkal mutatott összefüggést a leghosszabb munkánál (OR=1,44), a károsodott végrehajtási funkció pedig a váltott műszakokkal állt kapcsolatban a jelenlegi (OR=1,36) és a leghosszabb (OR=1,16) munkánál.

Khan szerint a fenti eredmények arra utalnak, hogy „a váltott műszakoknak való kitettség és a cirkadián ritmus megzavarása fontos tényezők a kognitív károsodás kockázatát tekintve.” A váltott műszakokban dolgozók gyakran tapasztalják az egyensúly hiányát a cirkadián ritmus és a munkaidő-beosztásuk között, amikor az alvásukat és egyéb tevékenységeiket próbálják a beosztáshoz igazítani. A nem szokványos munkaidő-beosztás befolyásolhatja a melatoninszintet is – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com