A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleménye

0

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság nyilatkozata gyógyszerészetet és gyógyszerellátást érintő aktuális kérdésekről. 

„A jövőre 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság konzultációs egyeztetést tartott a gyógyszerészet területein működő szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel a gyógyszerellátás területén az utóbbi hónapokban tapasztalt, szakmai körökben megdöbbenést kiváltó intézkedések megvitatására, alapelveinkkel összhangban kizárólag szakmai, tudományos alapon.

Az egészségügyi- és gyógyszerellátás szempontjából kedvezőtlen jelenségnek tartjuk, hogy hiányoznak a jogszabályokkal indított átalakítások előtti szakmai egyeztetések, amik biztosítanák a szakmai koncepciók kidolgozottságát.

A jelenlegi globális környezet miatt fokozottan aktuálisak a beteg- és gyógyszerellátás biztonsági szempontjai, aminek érdekében fontos, hogy az ágazatot érintő kezdeményezések ne a szakmán kívülről érkezzenek.

A betegbiztonság javítása érdekében szükséges továbbá a gyógyszerészi szakmai kompetenciák mielőbbi bővítése, irányadó nemzetközi szakmai megoldások beemelése a hazai gyakorlatba, rögzítésük jogszabályokban.

Sürgető lenne a fekvő- és járóbetegellátásra is kiterjedő betegút alatti gyógyszerelés teljes és hiteles rögzítése orvosi és gyógyszerészi minőségbiztosítottsággal, megfelelő szakmai és informatikai háttérrel.

Szükséges felhívnunk az illetékes szaktárca figyelmét mindezekre, és hogy a lakosság több szakmai nézőpontot is tükröző tájékoztatást kaphasson ezekről a kérdésekről.”

Forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com