Zádor Zsófia, aki elsőként ért le a bajba jutott barlangkutatóhoz

0

Két és fél nap kellett ahhoz, hogy biztonságban a felszínre emeljék Mark Dickey barlangkutatót, akinél tíz nappal ezelőtt emésztőrendszeri vérzés alakult ki a dél-törökországi Taurus-hegység Morca-barlangjában – írja a HVG. 

Mentésében számos ország részéről összesen több százan vettek részt, a hvg.hu pedig elérte az egyik magyar orvost, Zádor Zsófiát, aki elsőként ért le Dickeyhez. Az intenzív osztályon dolgozó orvos az akadozó térerő ellenére mesélt Törökországból arról, milyen nehézségekbe ütköztek az akció során, elmondta, mitől nehezebb egy barlangban ellátni valakit, mint az űrben, és elárulta, hogyan esznek, alszanak vagy járnak mosdóba ezer méterrel a föld felszíne alatt.

“A technikai tudás és a tapasztalat az elejétől kezdve meg volt, csak az volt a kérdés, mennyi idő alatt sikerül összehangolni a munkát, és mikorra áll össze a működőképes koordináció. Úgy voltam vele, hogy minél hamarabb sikerül bevonni a munkába az Európai Barlangi Mentők Szervezetét, annál jobbak az esélyeink Mark megmentésére, és bár számos nehézséggel szembesültünk, hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre” – mondta a hvg.hu-nak dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa.

Őt múlt vasárnap, szeptember 3-án értesítette egy kollégája arról, hogy egy Mark Dickey nevű amerikai barlangkutató néhány órával korábban rosszul lett egy több mint ezer méter mély dél-törökországi barlangban. Dickey expedíciójában több magyar is részt vett, amikor ők érzékelték, hogy nagy a gond, a felszínre siettek felszerelésért és segítségért, így a magyar csapat tagjait szállító helikopter már hétfőn megérkezett a Morca-barlanghoz.

Tíz nappal azután, hogy a barlangász első tünetei jelentkeztek, már széles körű nemzetközi mentőcsapat dolgozott a felszínre hozatalán, Zádor elmondása alapján pár órával a mentés vége után összeírták a helyszínen lévő résztvevőket, a listára nagyjából 230 név került fel, közülük 190-en vettek részt a föld alatti munkálatokban.
A mentőakció szervezői korábban azt nyilatkozták, ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, amelyet valaha is végrehajtottak, Zádor kérdésünkre azt mondta, ennek egyik oka az volt, hogy egy még a mélységéhez képest is kifejezetten “technikás”, nehezen bejárható barlangról van szó, ahova egy kevesebb tapasztalattal rendelkező barlangász nem is tudna lemenni. Olyan helyzet ráadásul ritkán áll elő, hogy belgyógyászati betegség alakuljon ki ilyen körülmények között, és bár elsősegély-készlet mindig van a barlangászoknál, más egészségügyi felszerelést és gyógyszereket nem visznek magukkal, így ezeket mind a felszínről kellett pótolni. Az is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy hiába bíztak az ellenkezőjében, Dickey-t nem fogják tudni társai ellátni, és nem lesz képes a saját lábán kijönni a barlangból, hiszen folyamatosan romlott az egészségügyi állapota.
Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com