Sclerosis Multiplex – Hogyan lehet évtizedeken át együtt élni egy gyógyíthatatlan betegséggel?

0

Azoknak van hosszú távon nagyobb esélyük fékezni az idegrendszert károsító sclerosis multiplex betegség előrehaladását, akiket a lehető leghamarabb kezelni kezdenek, akiknél szükség esetén időben váltanak terápiát és akik fizikailag és lélekben is jól tudnak alkalmazkodni a nehézségekhez – hangzott el az SM betegek országos találkozóján Szegeden.

Az ország minden részéből érkeztek Szegedre a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezett betegtalálkozóra. Furcsa Józsefné, a betegszervezet elnöke hangsúlyozta: mivel a neurológiai betegséggel hosszú évtizedeken át együtt kell élni, előnyben vannak azok a betegek, akik a lakhelyükön év közben is számíthatnak támogató civil sorstársközösségre.

A sclerosis multiplexet az esetek jelentős részében húszas, harmincas éveikben járó fiataloknál fedezik fel, nagyobb arányban nőknél. Az immunrendszer támadja meg az idegrendszert, emiatt az agyat és a gerincvelőt éri károsodás. Az érintettek sorsa azon múlik, hogy ezek a károsodások az idegrendszer melyik részén jelentkeznek, mennyire súlyosak és milyen gyorsan rosszabbodik az állapot. A betegek egy része akár több évtizeden át viszonylag kevés panasszal élhet együtt, másokat mozgáskorlátozottság, látásromlás, gyors állapotromlás, kiszolgáltatottság fenyeget.

A betegeknek ma jóval nagyobb aránya számíthat arra, hogy hosszú távon kordában tudják tartani az állapotát. Ennek feltétele, hogy gyorsan rájöjjenek, ha valakinél sclerosis multiplex alakult ki és mielőbb kapja meg a kezeléseket, majd vegyen részt a kontrollvizsgálatokon, hogy mindig a betegség aktivitásához tudják igazítani a terápia erősségét. Elhangzott: lehet, hogy valaki egy-két évig terápia nélkül sincs rosszabbul, viszont a húsz-harminc éves adatokból látszódik a különbség, az időben és folyamatosan kezelt betegeknek számottevően jobbak az életkilátásaik.

Szó volt az SM-mel élők gyermekvállalásáról, amit ma már – kordában tartott betegség esetén – javasolnak az orvosok. Pszichológus tartott előadást, hogyan lehet elkerülni a fásultságot, továbbá napirendre került a személyre szabott dietetikusi konzultáció fontossága is.

Dr. Rajda Cecília, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság alelnöke elmondta: Magyarországon mintegy 10 ezer SM beteg él, a családtagokkal együtt több tízezer ember életét befolyásolja az SM diagnózis. A neurológiai centrumokban elérhető SM gyógyszereken túl fontos, hogy a betegek egészséges életmóddal és táplálkozással, a túlsúly leküzdésével vagy megelőzésével, a dohányzás mellőzésével, rendszeres sportolással maguk is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebb krónikus gyulladást okozó tényező súlyosbítsa az állapotukat.

Az Országos SM Nap előadásait rögzítették, az elérhető lesz a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány honlapján.

Forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com