Merkely Béla: az örökletes szívbetegségek minden kétszázadik embert érinthetnek

0

Az örökletes szívbetegségek Magyarországon minden kétszázadik embert érinthetnek – idézi a szervezők közleménye Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, aki erről egy keddi, a szív világnapja alkalmából rendezett fórumon beszélt.

A beszélgetést a Bristol Myers Squibb biotechnológiai gyógyszervállalat rendezte, hogy a szeptember 29-i világnap alkalmából az örökletes szívbetegségekre és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet.

Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot, a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint a halálozások 49 százaléka ezekhez a betegségekhez köthető. Ez közel 64 ezer halálesetet jelent. Hozzátették: a szívbetegség sokáig tünetmentes lehet, a betegek jelentős részénél ezért egyáltalán nem vagy csak később diagnosztizálják a betegséget.

A szívizom betegségei, azaz a kardiomiopátiák gyakran genetikai eredetűek. A hipertrófiás kardiomiopátiában szenvedőknél magasabb a hirtelen szívhalál kockázata – gyakran ez a betegség áll a fiatal sportolók hirtelen szívhalálának hátterében -, ám ez a rizikó az időben történő diagnosztizálással csökkenthető, illetve megelőzhető a betegség megfelelő kezeléséhez igazodó életmódváltással.

Egy örökletes szívbetegség ugyanakkor a fizikális tünetek – mint például a mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fáradékonyság – mellett sok esetben jelentős lelki teherrel és depresszióval is járhat, és kihathat a beteg társas kapcsolataira.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy az örökletes szívbetegségek Magyarországon minden kétszázadik embert érinthetnek. Hozzátette: ha fény derül az örökletes okokra, akkor genetikai szinten is lehetőség adódik az érintett beteg szűrővizsgálatára.

A legtöbb örökletes szívbetegség esetében nagyon egyszerű vizsgálatokkal kideríthető, hogy van-e rizikó a kór kialakulására. A hipertrófiás kardiomiopátia esetén például az EKG már jelezhet olyan elváltozást, ami további szívultrahang-vizsgálatot tesz szükségessé, ezzel pedig igazolni lehet a kamrafal megvastagodását okozó betegséget.

A cég edukációs kampányt is indított kortárs magyar írók közreműködésével, amiben a genetikai eredetű szívbetegségekre hívja fel a figyelmet: Lackfi János, Ijjas Tamás, Posta Marianna és Véssey Miklós írók történetei valódi szívbetegek, valamint hozzátartozóik történeteit dolgozzák fel, a novellák a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika falait díszítik.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com