Az orvosok fele kilépne az állami egészségügyből

0

A 8 órás munkaidő bevezetése verte ki a biztosítékot a szakrendelőben dolgozó orvosok többségénél, ez derül ki a Magyar Orvosi Kamara kutatásából. Nyáron egy rendeletben törölték el a szakrendelőkben az orvosok számára járó munkaidő kedvezményt – írja az Economx. 

A járóbeteg szakellátók körében végzett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy felmérést, amire 1093 orvos válaszolt. A kutatás alapüzenetei, hogy a szakellátó orvosok zöme idősebb generációba tartozik, ezért az egészségügyi kormányzat által bevezetett 8 óra rendelési idő igen megterhelő számukra, mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke egy egészségügyi konferencián, ahol a kutatás részleteit ismertette.

A kamara elnöke szerint a fokozott pszichés megterhelés a betegellátás minőségét veszélyeztetheti. Kiemelte: a rendelési idő és a munkaidő nem azonos fogalmak, az egyéb munkafeladatokat az orvosok szeretik saját időbeosztásuk szerint, akár home office-ban végezni.

Ezeknek a problémáknak az együttes fennállása magyarázza azt, hogy a válaszadók 54 százaléka azon gondolkodik, hogy elhagyja a közegészségügyet, de ez persze nem jelenti azt, hogy ez meg is valósul
– hangsúlyozta Kincses Gyula.

A kamara felmérése szerint az állami egészségügyet elhagyó orvosok egy része vagy nyugdíjba menne, vagy a magánellátásba megy dolgozni, vagy külföldre megy. De az is kiderült, hogy az orvosok egyharmadának semmilyen lehetősége nincs arra, hogy változtasson a helyzetén, vagyis vállalja a napi 8 órás munkát a szakrendelőben.

A felmérésben az orvosok

  • 25 százaléka azt mondta, hogy vállalkozóként napi 6 órában dolgozna tovább;
  • 18 százalékuk nem változtatna;
  • 16 százalékuk pedig illetménycsökkentés árán is a 6 órás munkát választaná;
  • 8 százalék pedig felmondana.

A válaszadók nagy többsége egyetért azzal, hogy még nagyobb munkaterhelést és jövedelemcsökkenést nem vállalnak. És a kutatás szerint az új helyzet kezelhetetlen a rendelőkapacitások és a szakdolgozók munkarendje miatt – írja a lap.

Forrás: economx.hu.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com