A vírusellenes szerek és a Covid

0

Egy tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a vírus túlélheti a vírusellenes gyógyszerrel történt kezelést, ami mutálódott változatokhoz vezet, ezek pedig terjedni is tudnak – írja a HVG Tech rovata. 

A szájon át szedhető vírusellenes gyógyszereket úgy tervezték, hogy megsemmisítse a koronavírus különböző mutációit, azonban a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus néha túlélheti a kezelést, ami tovább mutálódott változatokhoz vezet, ezek pedig időnként más emberekre is átterjednek.

Nincs bizonyíték arra, hogy a vírusellenes tabletták a Covid veszélyesebb változatait hozták volna létre, de a tudósok szerint a mutációk növelték a vírus genetikai sokféleségét, és nagyobb lehetőséget biztosítottak a jövőbeli evolúcióhoz.

„Az embereknek vannak aggályaik a vírusellenes tablettákkal kapcsolatban, és ez a felfedezés bizonyos értelemben konkrétabbá teszi ezeket” – mondta Theo Sanderson, a tanulmány vezető szerzője, a londoni Francis Crick Intézet posztdoktori kutatója.

„Tudjuk, hogy ezek a vírusok jelentős számú mutációt követően is életben maradhatnak, és bizonyos esetekben még mindig átvihetők lehetnek.”

The Guardian által idézett kutatók szerint az eredmények fontosak a szájon át szedhető, beta-D-N4-hydroxycytidine (NHC) hatóanyagot tartalmazó, hasonló módon működő, fejlesztés alatt álló gyógyszerek kockázatainak és előnyeinek folyamatos értékelése szempontjából.

Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban a tudósok számos olyan bizonyítékot ismertetnek, amelyek arra utalnak, hogy az ilyen tabletták szedése esetén a Covid-vírus erősen mutálódott, de életképes formáit hozhatja létre. Az első jel akkor bukkant fel, amikor a kutatók átfésülték a több mint 15 millió Covid-genomot tartalmazó globális adatbázisokat. A tudósok az ilyen hatóanyagú tabletták bevezetése után, 2022-ből származó vírusokban találtak jellegzetes mutációkat. Amikor a gyógyszer mutálja a vírus RNS-ét, a genetikai kód bizonyos régióiban növeli a specifikus mutációk arányát.

Amellett, hogy a tudósok a betegektől kapott Covid-vírusokban is felfedezték a jellegzetes mutációkat, azt találták, hogy ezek gyakoribbak voltak azokban az országokban, ahol a legtöbb ilyen tablettát használták, például az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban – írja a lap.

Teljes tartalom a HVG oldalán.

Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com