A cukorbetegség kialakulásától kezdve óvjuk lábunkat!

0

A cukorbetegek többsége tudja, hogy a lábai veszélyben vannak, vigyázni kell rájuk, de csak kevesen tudják pontosan, hogy miért. Ha megérti, hogy mi  módon alakulnak ki a lábat károsító eltérések, könnyebb lesz elkerülnie a nagyobb bajt – írja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége. 

Hogyan hat a diabétesz a lábra? Mik a veszélyei? 

A magas vércukorszint károsítja az ereket, különösen a hajszálereket, amik eljuttatják az oxigént és a tápanyagokat a szövetekhez. Ha a láb bőre, izmai, idegei kevesebb vért kapnak a szükségesnél, romlik a működésük. Emellett a nagyerekben is kialakulhat érszűkület, ami azért is veszélyes, mert ha a láb érző képessége már nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy a nagyerek elzáródását későn ismerik fel. A magas vércukorszint az idegrendszert is károsítja. Gyakran a leghosszabb, a lábat ellátó idegpályák sérülnek. Az idegkárosodás (szaknyelven neuropátia) diabétesz esetén a lábra hat ki a legjobban.

  • Az érzékelő idegek károsodása azzal jár, hogy a beteg kevéssé vagy nem észleli a lábát érő fájdalmas ingereket, a túlterhelést, a meleget, a hideget, a vibrációs hatásokat.
  • A mozgató idegek károsodása érinti a lábak izmait, emiatt felborul a lábra ható izmok egyensúlya, a lábujjak, az ízületek és a csontok alakváltozáson mennek keresztül, a járás sokszor bizonytalanná válik.
  • A verejtékezést vezérlő idegrendszeri károsodások miatt csökken a lábizzadás mértéke, ezért nagyon kiszáradhat a bőr.

 

Az idegellátás zavara lassan, alattomosan alakul ki, sokszor észrevétlen marad! Tehát még ha  egészségesnek is látszik a lába, fontos a rendszeres önvizsgálat, és panasz esetén, de legalább évente vizsgáltassa meg lábát szakemberrel! Kérjen tanácsot lábápolási, cipőviselési kérdésekben!

Milyen jelekre kell odafigyelni?

Mivel az idegek állapota és lábának vérellátása fokozatosan  romlik, észre kell vennie a  legkisebb változásokat is. Az alábbi figyelmeztető tünetek  megjelenésekor forduljon  orvoshoz:

  • Bizsergés, szúrás a lábban. Ez a fals érzés a megjelenése után rendszerint állandóan jelen van enyhe vagy súlyosabb formában.
  • Érzéketlenség. Nem érzi a fájdalmat vagy forróságot, ami miatt fokozatosan érzéketlenné válik kisebb sebesülésekre.
  • Fájdalom. Miközben talán meg sem érez bizonyos sérüléseket a lábán, a neuropátiás fájdalmak állandósulnak. Jelentkezhet szaggató fájdalom, égető érzés a lábon, néha már a ruha érintése is kellemetlen.
  • A láb helyzetének érzékelését adó képesség elvesztése. Nem érzékeli a teste többi részéhez képest lábainak vagy lábszárának helyzetét, mozgását. Nem úgy jár, ahogy szokott, érzi, hogy baj van az egyensúlyérzékével.
  • A láb verejtékezése csökken. Kiszárad a bőr, könnyen válik repedezetté vagy sebessé.
  • Bőre kipirosodik, érintésre forróságot érez.
  • A láb formájának megváltozása. A lábra ható izmok egyensúlya megváltozhat, hosszú távon a láb deformálódik. A csontok alkalmatlanná válhatnak a testsúly elviselésére.
  • Bőrkeményedés, tyúkszem keletkezik ott, ahol a lábát extra vagy állandósult nyomás éri. Az érzészavar következtében nem érzi, mikor éri a lábát túlzott nyomás vagy terhelés. Fontos tudnunk, hogy a bőrkeményedések harmadából lábfekély alakul ki, ha nem kezelik időben.
  • A nagyér szűkületének jele lehet a járás közbeni lábikragörcs, ami pihenésre elmúlik, a comb- vagy a farizom feszítő fájdalma, a fényes, sima bőr, a lábszőrzet elvesztése, a lábkörmök megvastagodása, a láb bőrének elszíneződése.
  • Lábfájdalom, ha magasra kerül a lába – például éjszaka az ágyon. Égető fájdalom is megjelenhet a lábboltozatban vagy a lábujjaknál, ami azonban enyhül, amint ismét lógatja a lábát.
  • Sebesedés, amely nagyon lassan gyógyul. A diabéteszes sebe könnyen elfertőződhet, elfekélyesedhet. A fekély olyan seb, amelynek a gyógyulása hosszú időt vesz igénybe, a bőr hasadásával kezdődik, és gyógyulás helyett egyre rosszabbá válik. A fekély környékén vörös vagy a megszokottnál sötétebb a bőr, a bőr alatti szövetek is kilátszódhatnak. Bár az idegellátás zavara miatt a lábfekély legtöbbször nem fáj, fontos, hogy nagyon komolyan vegyük! A kezelés legfőbb alapelve, hogy a lábat tehermentesíteni kell speciálisan kialakított cipővel, talpbetéttel. A krónikus lábfekély gyógyulása több hónapot is igénybe vehet!

Mit tehetek a megelőzés érdekében?

A megelőzés azzal kezdődik, hogy jól kezeli a diabéteszét, egészséges az életvitele, és rendszeresen méri, kontroll alatt tartja a vércukorszintjét. Ha ezt megteszi, megelőz-heti vagy lassíthatja a lábában lévő idegsejtek és a vérerek elváltozásait. Rendszeresen pedikűröztesse lábait. Válasszon olyan jó betétet és cipőt, ami megvédi és megtámasztja a lábát. Ha a cukorbetegség kialakulásától kezdve óvjuk lábunkat, számos későbbi problémát megelőzhetünk.

A prevenció eszközei

Már a cukorbetegség kezdeti stádiumában is érdemes diabéteszes zoknit viselnie. Azok a jó diabéteszes zoknik, amelyek jól illeszkednek a lábhoz, nem szoros a gumírozásuk, nem vágnak be, nem hagynak nyomot a bőrön és nem szorítják a lábat. Kellemes tapintású anyagból készülnek és plüss talprészük révén kényelmes járást biztosítanak. A orr részük nem varrott, ennek köszönhetően a lábujjaknak is megfelelő hely biztosított.

Használjon lábkrémet a lábon jelentkező kellemetlen elváltozások, bőrkeményedések, repedések és egyéb sérülések kezelésére. A legtöbb lábkrém a gyulladás- és a gombás fertőzés veszélyét csökkentő hatóanyagokat tartalmaz, puhítja és hidratálja a bőrt, növeli rugalmasságát és sérülésekkel szembeni ellenálló képességét.

Az alsó végtag duzzanatai miatt sok esetben a szakemberek kompressziós harisnya viselését javasolják. Ma már orvosi szempontból megfelelő, de a divatharisnyákkal megegyező küllemű, extra minőségű termékek kaphatók.

Forrás: Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com