Havi 2700 forinttal emelik az ápolási díj alapösszegét

0

Jövő januártól 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét, mely jelenleg 45 ezer forint – számol be az RTL Híradó

Több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat Magyarországon. Évek óta küzdenek azért, hogy a kormány emelje meg az ápolási díjat. Mostanra elérték, hogy  a gyereküket otthon gondozók már a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. De csak ők. Akik nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van, aki csak 45 ezret.

Már több mint 18 ezren aláírták azt a petíciót, amit civil szervezetek indítottak azért, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért. Igenis, nekik is jár, az, hogy minimálbért kapjanak. Legalább. És én még azt is mondom, hogy ott sem szabadna megállni. Addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez egy munka – szögezte le Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke.

A Belügyminisztérium még tavasszal azt közölte, a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. Most a Híradó kérdésére azt válaszolták a különbségtételt magyarázva, hogy az önellátásra képtelen gyerekekről való gondoskodás alapjaiban határozza meg a családok működését. A Belügyminisztérium azt írta, az adatok azt mutatják, hogy a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni. A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com