Új-Zéland betiltotta a zöldségek és gyümölcsök tárolására használt nejlonzacskókat a boltokban

0

Új-Zéland a világon elsőként kiterjesztette a műanyagzacskók tilalmát a vékony nejlontasakokra, amelyeket jellemzően gyümölcsök vagy zöldségek vásárlásakor használnak a boltokban – írta a BBC brit műsorszolgáltató honlapján hétfőn.

A szombaton hatályba lépett döntés egy szélesebb körű kormányzati kampány része, amelyet az egyszerhasználatos műanyagok ellen hirdettek.

A legtöbb vásárló már saját szatyrot visz magával a boltokba, miután 2019-ben betiltották a nagyobb műanyagzacskókat. Az elmúlt években számos országban hoztak hasonló korlátozást. A környezetvédelmi minisztérium illetékese aláhúzta: Új-Zéland túl sok műanyagszemetet termel. Hozzátette: több mint egymilliárd műanyagzacskót takarítottak meg a 2019-es tilalom életbe léptetése óta. A legújabb döntésnek köszönhetően évente 150 millió nejlonzacskóval kevesebb fogy majd.

Az új-zélandi kormány több intézkedést hozott az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében. A kabinet októberben javaslatot tett a mezőgazdasági haszonállatok – egyebek között a juhok és a szarvasmarhák – által termelt üvegházhatású gázok megadóztatására. Ez lesz a világ első olyan rendszere, amelynek keretében a gazdák valamilyen formában fizetnek a mezőgazdasági kibocsátásokért. Az Új-Zélandon termelődött üvegházhatású gázok mintegy fele a mezőgazdaságból származik.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com