Magyarországon népszerű és elterjedt az anyatejes táplálás

0

Magyarországon népszerű és elterjedt a szoptatás, a csecsemők anyatejes táplálása pedig kiemelt családügyi prioritás – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán a szoptatás hete alkalmából.

Hornung Ágnes videóbejegyzésében kiemelte, hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig. A szoptatás a gyermek táplálásán túl azonban többet is jelent, megkönnyíti az anya és a gyermek közötti kapocs, az ősbizalom létrejöttét, emellett csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát a baba és az anya esetében is – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes közölte, hogy a magyar anyák 90 százaléka már a szülést követően a kórházban elkezdi szoptatni gyerekét, a csecsemők 94 százaléka pedig a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, ebben pedig jelentős szerepet játszik a hungarikumnak számító védőnői ellátás.

A kormány a csecsemők anyatejes táplálását a lehető legtöbb eszközzel szeretné segíteni, ezért cél, hogy minden kismama részesülhessen valamilyen módon laktációs tanácsadásban – tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a koraszülött csecsemőknek és a szoptatási nehézségekkel küzdő anyáknak segítséget jelenthet az anyatejgyűjtő-rendszer, amelyet a kormány szeretne továbbfejlesztetni, az anyatejelosztó-állomások számát a mostani 41-ről tovább emelni, valamint a szabályozást egyszerűsíteni.
Az anyatej-igénylés és -leadás menetéről a szolgáltatást nyújtó intézményeknél, a védőnőknél, valamint a gyerekorvosoknál lehet tájékozódni – jegyezte meg az államtitkár.

ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1990. augusztus 1-jén nyilatkozat fogadott el, amelyben felszólította a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák. A WHO 1993-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává, ehhez kapcsolódóan augusztus első hetében tartják a szoptatás világhetét.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com