KSH felmérés: a magyar lakosság közel kétharmada elégedett az egészségével

0

Számos érdekes adattal megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi helyzetképe 2022-ről. A felmérés szerint tavaly a magyar lakosság közel kétharmada elégedett volt az egészségével, a férfiak 5 százalékponttal nagyobb arányban, mint a nők. Az időseknél ugyanakkor 2021-hez képest 16 százalékkal romlott azoknak az aránya, akik jó vagy nagyon jó egészségérzetűnek mondják magukat – írja a 444.hu.

A KSH azt írta, hogy az iskolai végzettség, illetve a jövedelmi helyzet jelentősen befolyásolja a vélt, azaz a szubjektív egészségi állapotot. A kedvezőtlenebb helyzetben lévők kevésbé elégedettek az egészségi állapotukkal. Az alapfokú végzettségűek és a legalacsonyabb jövedelműek mindössze fele-fele, a felsőfokú végzettségűeknek és a legmagasabb jövedelműeknek viszont egyaránt több mint háromnegyede tartotta jónak vagy nagyon jónak az egészségét.

Az egészséget meghatározó tényezők négy fő csoportba sorolhatók: életmód, genetika, környezet, egészségügyi ellátórendszer – írja a felmérés. Ezek különböző arányban járulnak hozzá az egészség alakításához és fenntartásához. Egészségi állapotunkat elsődlegesen mindennapi döntéseink, életmódunk (pl. a táplálkozás, a fizikai aktivitás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás) határozza meg.

Saját bevallása szerint a 16 éves és annál idősebb lakosság 45 százaléka sportol vagy végez valamilyen testmozgást szabadidejében hetente legalább egyszer (legalább 10 percen át), 16 százaléka naponta, 29 százaléka ennél ritkábban sportol.

2022-ben a 16 éves és annál idősebbek több mint háromnegyede (77 százalék) egyáltalán nem, egyötödeegé (20 százalék) pedig napi szinten dohányzott. A hetente néhány alkalommal vagy ritkábban dohányzók aránya nagyon alacsony, mindössze 3,3 százalék volt.

2022-ben saját bevallásuk szerint a 16 éves és annál idősebbek körében a férfiak 4,8 százaléka napi szinten, 12 százaléka hetente néhányszor fogyasztott alkoholt, míg a nőknek csak 0,6 százaléka ivott mindennap szeszes italt, 2,9 százaléka pedig hetente néhányszor. A legalább heti rendszerességű alkoholfogyasztás a férfiaknál az 55–64 éves korosztálynál éri el a csúcsát. A nők közül a középkorúak isznak legnagyobb arányban legalább hetente alkoholt, de arányuk egyik korcsoportban sem éri el az 5 százalékot. A napi alkoholfogyasztók aránya az életkor növekedésével mindkét nemnél folyamatosan nő – írja a 444.hu.

Teljes tartalom

Forrás: 444

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com