Egyre több fiatal nem ismeri fel, hogy fogynia kellene

0

Egyre többen vannak, akik nem ismerik fel, hogy nem ártana fogyniuk kicsit – írja a HVG Tech rovata. 

Egyértelműen nőtt az elmúlt években azon tinédzserek száma, akik alábecsülik a súlyukat, ez pedig rossz hatással lehet a fiatalok súlycsökkentését célzó közegészségügyi törekvésekre – állítják luxemburgi kutatók a Child and Adolescent Obesity folyóiratban.

A kutatók Európa és Észak-Amerika összesen 41 országából 745 ezer serdülő (11, 13 és 15 évesek) adatait tanulmányozták át, 2002-2018-ig bezárólag. Gyakran megtörténik, hogy egy személy másképp ítéli meg a testsúlyát, mint a realitás. A testtömeg-észlelésben (BWP) tapasztalható eltérés lehet alulbecslés (ahol a tényleges súly nagyobb, mint az észlelt), illetve épp ellenkezőleg: túlbecslés.

A kutatók modellezték a BWP trendjeit a különböző országokban élő serdülőknél kor, nem és társadalmi-gazdasági helyzet alapján. Kiderült, hogy nőtt a tinik körében a testsúly alulbecslése, a testtömeg-állapot túlbecslése idővel mindkét nemnél, de különösen a lányoknál csökkent. A helyes súlyérzékelés viszont később nőtt a lányoknál, míg a fiúknál csökkent. A kutatók feltételezik, hogy a két nem között megfigyelt különbségek is alátámasztják, hogy másmilyen testet tartanak ideálisnak a fiúk, mint a lányok.

A szakemberek összességében azért aggasztónak tartják, hogy kevesebb serdülő érzi magát túlsúlyosnak, mivel ez alááshatja az ebben a korcsoportban a növekvő elhízás elleni erőfeszítéseket. A túlsúlyosok nem érzik úgy, hogy fogyniuk kellene, és ennek eredményeként egészségtelen életmódot választanak – írja a lap.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com