Az agyrázkódás tünetei és kezelése

0
Az agyrázkódás olyan sérülése az agynak, melyet, a fejet, vagy testet ért hirtelen ütés okoz. A koponyát ért ütődés hatására zavar következik be az agy működésében, akár rövidebb eszméletvesztés is tapasztalható.

Az agyrázkódás az agy nem maradandó sérülése. A koponyasérülések csoportjába tartozik, azok legenyhébb formáját képviseli. A koponyát ért erőbehatásra elmozdul az agy, és a sérülés oldalán, majd az ellen oldalon is a koponyacsontokhoz csapódik, s ez az agykéreg és az agytörzs összeköttetéseinek átmeneti funkciózavarát idézi elő. Az agyrázkódás azonnali, néhány percig tartó eszméletvesztéssel jár, de a tudatzavar tovább is, legfeljebb egy órán át fennállhat.

Tünetei

Egyes embereknél teljesen egyértelműen mutatkoznak az agyrázkódás tünetei, mint a hányinger, hányás, fejfájás és szédülés, de másoknál ez eltérő lehet. A legtöbb ember tünetei néhány óra múlva elmúlnak. Néhány esetben azonban, az agyrázkódás súlyosabb következményekkel jár. Az ismétlődő agyrázkódás, valamint a súlyos agyrázkódás (15 percnél hosszabb eszméletlenség) más, komoly sérüléssel járhat, ami műtéti beavatkozást igényelhet, a hosszú távú mozgási-, tanulási-, illetve beszédzavarok megelőzése céljából.

Tünetek közé sorolható a fejfájás, tarkókötöttség, hányás, féloldali bénulásos jelek, beszéd-, látás – és légzési zavarok sem ritkák. A tünetek leggyakrabban közvetlenül a sérülés után jelentkeznek, ritkábban egy-négy napon belül. Agyrázkódást követő szindróma is előfordulhat súlyosabb esetekben, aminek a tünetei elhúzódhatnak akár hetekig is. Ide tartozik az állandó fejfájás és látászavar, a megváltozott alvási szokások, változás a gondolkodásban, megváltozott magatartás, a koordinációs problémák és a korábbi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.

Vizsgálatok

Az orvos, amennyiben úgy gondolja, a sérültnek agyrázkódása van, olyan egyszerű kérdéseket tesz fel, az agyműködés ellenőrzésére, mint például: „Milyen nap van ma?” Ezután az egyensúlyt, koordinációs készségeket, reflexeket vizsgálja. Előfordul, hogy az agyrázkódást létrehozó energia koponyatöréssel is jár, ezért, ha tünetekkel jár a fejsérülés minden esetben elvégzendő a koponya röntgen. Ez azonban a koponyaűri vérzés és az agyrázkódás megítélésére nem alkalmas. A CT a jelentõsebb sugárexpozíció miatt csak koponyaűri vérzésre utaló tünetek esetén indokolt. Ez a gyanú vagy súlyos tudatzavar, vagy romló állapot, vagy az agyrázkódás tünetei mellett úgynevezett idegrendszeri góctünetek jelentkezése esetén merül fel.

Kezelés

A sérült számára elsősorban biztosítani kell a nyugalmat. Ha eszméletét vesztette az agyrázkódást szenvedő beteg, stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Fel kell ismernie az érintett segítőjének, hogy milyen intézkedésekre lesz szükség. Fontos a légzés és keringés megfigyelése, mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, így biztosítani kell a szabad légutakat. Fontos az ütés helyének jeges borogatása, és a sok pihenés, alvás. Ahhoz, hogy elkerülje a beteg a másodlagos agysérülést néhány hétig tartózkodnia kell az alkoholfogyasztástól és az autóvezetéstől.

Rehabilitáció

Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb, mint egy egyszerű agyrázkódás. Ha a beteg állapota nem javul, vagy romlik, mindenképpen látnia kell orvosnak. Az agyrázkódás kockázata csökkenthető, ha figyelünk a biztonsági öv használatára, sportolás közben a megfelelő védőruha használatára, ha nem vezetünk alkoholos állapotban, és ha otthonunkat biztonságosabbá tesszük lépcsők, szőnyegek csúszásmentesítésével, lámpák felszerelésével.

Forrás: Magyar Neurológiai Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com