A világon elsőként a Városmajorban végeztek 1000 beavatkozást speciális ablációs katéterrel

0

A QDot Micro jelzésű katétert Magyarországon először a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán vezették be. A klinika Elektrofiziológiai Munkacsoportja a világon elsőként elérte az ezredik esetet a speciális katéterrel és az ehhez kapcsolódó technológiával végzett ablációk terén – írja a Semmelweis Egyetem.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának Elektrofiziológiai Munkacsoportja a világon elsőként elérte az 1000 esetet a QDot Micro (Biosense Webster) katéterrel fémjelzett speciális eljárással végzett ablációk terén – hívta fel lapunk figyelmét dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriumának vezetője. „Ezúton is köszönjük Dr. Merkely Béla rektor támogatását, egyúttal gratulálok, és egyben köszönöm kollégáimnak, hogy együtt tartjuk továbbra is életben azt a hangulatot, hogy minden nap öröm belépni az elektrofiziológiai laborba!” – tette hozzá dr. Gellér László.

A pitvarfibrilláció az idősödő populáció leggyakoribb és legnagyobb kihívást jelentő ritmuszavara, mely jellemzően szabálytalan és szapora szívveréssel jár, és olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a vérrögök kialakulása, szívelégtelenség vagy szélütés – épp ezért jelentős terhet ró minden egészségügyi intézményre. Különösen igaz ez azokra a szív elektrofiziológiai laboratóriumokra, ahol a ritmuszavar legmagasabb kezelési szintjének megfelelő katéterablációs beavatkozásokat végeznek. Az abláció során a szívben meggátolják a szabálytalan inger továbbterjedését vagy elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot.

Magyarországon éves szinten a legnagyobb számú szívritmuszavarokkal élő pácienst a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriumában látják el, amely mindig is élen járt a terápiás lehetőségek innovációjában. Évekkel ezelőtt Magyarországon elsőként itt került bevezetésre a QDot Micro jelzésű katéter és az ehhez kapcsolód technológia, mely a korábban több órát igénybe vevő, nagy koncentrációt igénylő pitvarfibrilláció abláció beavatkozást jelentős könnyítését és a procedúra nagymértékű felgyorsulását tette lehetővé.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com