A hőségriasztás is elérhető lesz a VÉSZ-applikációban

0

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz a lakosság azonnali és hatékony tájékoztatása érdekében. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

A hőségriasztást, annak fokozatát, valamint az érvénybe lépés időpontját, illetve amennyiben az előreláthatóan prognosztizálható, annak várható időtartamát az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről  szóló 1991. évi XI. törvény 4. § (1) bekezdés l) pontja alapján.

A riasztási fokozatok kritériumait környezet-egészségügyi elemzések alapozták meg. Ennek megfelelően a fokozatok elrendelése az alábbiak szerint történik:

  • 2. fokozat: a meteorológiai előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25C°-ot.
  • 3. fokozat: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 27C°-ot.

A VÉSZ applikáció android és iOS rendszerre egyaránt ingyenes letölthető a Play Áruházból és az App Storeból.

A hőséggel kapcsolatos egészségtanácsok, valamint bővebb tájékoztatás érdekében keresse a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját: https://www.nnk.gov.hu/index.php/tanacsok-hoseg-idejere

Forrás: NNK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com