Hamarosan a patikákban is beadhatják a szezonális védőoltásokat

0

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint elsődlegesen a szezonális védőoltások beadásánál lehet szerepük a patikáknak. Az MGYK elnökével az InfoRádió készített interjút. 

„A Semmelweis-program kialakításakor döntés született arról még 2010-ben, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részeként milyen szakmai feladatokat tudnak vállalni elsődlegesen a gyógyszerhasználathoz, illetve a különféle betegségekben történő gyógyszeralkalmazáshoz kapcsolódóan” – mondta el az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

A cél, hogy a vakcinációba a kórházi és a közforgalmú gyógyszertárak is bekapcsolódjanak. A gyógyszertárak közreműködésére a szezonális védőoltásoknál lehet számítani, ilyen például az influenza elleni vagy az utazáshoz kapcsolódó védőoltás. Az életkorhoz kötött, kisgyerekek körében kötelezően beadandó védőoltásokban még nem gondolkodnak. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, a járványokhoz kapcsolódó vagy szezonális védőoltásoknál a lakosság átoltottsági aránya nagyságrenddel nagyobb, mintha ezeket a védőoltásokat az alapellátási rendszeren belül kapják meg a lakosok.

Hankó Zoltán hozzátette: ennek nagyon komoly társadalmi hozadéka lehet, és ha megvalósul, a gyógyszerész-társadalom egy kicsit hozzá tud járulni a hazai lakosság egészséges életéhez.

Teljes tartalom és hanganyag

Forrás: InfoRádió

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com