Elvégezték a 12.000. szervátültetést hazánkban

0

Magyarország 10 éve csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervcsere szervezet. Az elmúlt évtizedben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, amely a 3922 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 24%-a.

A nemzetközi szervcsere következtében jelentősen javult a magyar betegek szervhez jutási esélye, hiszen a magyar transzplantáltak közel egynegyede jobb immunológiai egyezésű vesét kapott, vagy érzékenyített betegként gyorsabban sikerült kifejezetten nekik alkalmas szervet találni, vagy kiemelt sürgősséggel szervre váró betegek, esetleg gyermekek voltak.

Az Eurotransplant csatlakozás után 39%-kal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét és a pontosabb donorszerv elosztást. A legnagyobb esetszámban végzett veseátültetés esetén az immunológiai egyezés javult, amelynek következtében a beültetett szerv hosszabb ideig működik, és a betegek hosszabban élhetnek jobb minőségű életet. Ez 750 többletév nyereséget jelent 10 év alatt.

A transzplantált betegek átlagos várakozási ideje csökkent, vese esetében a legjelentősebben, 4,48 évről 3,42-re. A sürgősséggel szervre váró akut betegek száma kétszeresére nőtt, 342 beteg 74%-ánál sikeres transzplantáció történt (korábban 53%-uknál), amelyhez a donorszervek 71%-a külföldről érkezett.

Az érzékenyített (immunizált) transzplantált betegek közel 8 éves átlagos várakozási ideje kevesebb, mint 4 évre csökkent, miközben a többi, nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.

A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt 176 gyermek recipiens kapott itthon szervet, a gyermekeknek beültetett vesék 66,67%-a (52), a májaknak 40,82%-a (20), a szíveknek 82,93%-a (34) az Eurotransplantból érkezett.

Az Eurotransplant csatlakozás óta minden alkalmas donorszerv átültetésre kerül, nem vesznek el szervek megfelelő recipiens hiányában. Az együttműködés előnyös a szervátültetésre szoruló betegeknek és így egész Magyarországnak.

A jubileumi ünnepséggel szinte egy időben, 2023. május 10-én elvégezték a 12.000. szervátültetést Magyarországon, amely egy veseátültetés volt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok.

A 12.000 szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan), és 129 tüdőátültetés történt.  A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt.

A közleményhez további adatok és háttéranyag az alábbi linken található: Háttéranyag

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com