Egész napos zárva tartással követelnek jobb feltételeket a gyógyszertárak Németországban

0

Egész napos munkabeszüntetéssel követelik a gyógyszertárak szerdán Németországban a működési feltételek javítását az államtól.

A német gyógyszerészi kamarák szövetségének (ABDA) tiltakozó akciójához valamennyi patika csatlakozott, így csak az ügyeletes gyógyszertárakban lehet kiváltani receptet szerdán Németországban.

Az érdekképviselet szerint a folyamatosan emelkedő adminisztrációs terhek, a gyógyszerellátási zavarok, a munkaerőhiány, valamint a költségek és az infláció növekedésének ellenére tíz éve változatlan állami támogatás együttvéve a szakma ellehetetlenülésével fenyeget és veszélybe sodorja a lakosság gyógyszerellátását.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy csak tavaly 393 gyógyszertár szűnt meg, vagyis naponta legalább egy.
A példátlan tiltakozó akciót „a szövetségi kormány provokálta ki” – emelte ki Gabriele Regina Overwiening, az ABDA elnöke, hozzátéve, hogy az utánpótlás is veszélyben van, mert a kilátások bizonytalansága miatt egyre kevesebb fiatal gyógyszerész vállalkozik patikaalapításra.

A szövetség tíz pontban foglalta össze követeléseit. A legfontosabbnak a vényköteles gyógyszerek kiadása után járó, dobozonként 8,51 eurós (3150 forint) állami költségtérítés felemelését tartják, első lépésként 12 euróra. Az elképzelés szerint az egy évtizede változatlan vénybeváltási díjat az egyszeri emelés után évente automatikusan hozzá kell igazítani a költségek alakulásához. Követelik a többi között egy újabb, a gyógyszertár méretétől, forgalmától független átalány bevezetését is, amely az ellátásbiztonságot, a patikahálózat fenntartását szolgálná.

A szövetségi kormány elutasítja a pénzügyi természetű követeléseket. „Megértem, hogy a gyógyszertárak magasabb honoráriumot szeretnének, de sajnos jelenleg nincs erre mozgásterünk” – nyilatkozott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kedden Berlinben, kiemelve, hogy nem csupán nincs meg a kellő adóbevételi forrás a gyógyszertárak igényeinek kielégítésére, hanem az egészségbiztosítási pénztárak helyzete is feszített, a biztosítottak így további járulékemeléssel számolhatnak.

A gyógyszertárak helyzete viszont jóval kedvezőbb, az utóbbi években a forgalmuk és az árbevételük is jelentősen emelkedett – tette hozzá a miniszter.

A 84,3 millió lakosú Németországban a 2010-es évek elején még csaknem 21 ezer gyógyszertár működött. Számuk az utóbbi tíz évben folyamatosan csökkent, és 2017-ben húszezer alá süllyedt. Tavaly év végén országszerte 17 939 patika szolgálta ki a betegeket.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com